ПКС: Уредба о ограничењу извоза била би добра за сточарство

БЕОГРАД: У Србији има довољно хране за животиње, стабилна је производња меса и млека, а могућа Уредба о ограничењима извоза житарица би заштитила домаћу производњу основних животних намирница, а индиректно и меса и млека, изјави је данас Тан‌југ данас секретар Удружења за сточарство ПКС Ненад Будимовић.
stocarstvo, krave/a_erski
Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

Он је истакао да има довољно хране за животиње у Србији, стабилна је производња, произвођачи су на време обезбедили сировине и имамо добру и стабилну производњу и меса и млека.

Будимовић смазтра да би Уредба владе дала резултате јер би смо заштити сопствену производњу основних животних намирница, а индиректно и меса и млека.

„Добра би то била мера, да би радили билансе шта нам је све то потребно до краја године, и у погледу енергената и количина које су потребне за исхрану животиња“, рекао је он.

Како је оценио, сточни фонд у Србији је у лошој ситуацији, али не толико да не можемо да произведемо довољно за сопствене потребе и неки благи пласман тржишних вишкова у земље окружења.

„Недостаје нам неких 10 посто од потреба свињског меса, што се реализује путем увоза и углавном иде у прераду“, рекао је он.

Додао је да је производња стабилна, нема несташића, а да цене прате раст цена енегената и кукуруза на берзи, и на то не може да се утиче.

„Имамо у мањој мери узвоз сточне хране. Имамо стабилну индустрију хране за животиње, препознату и у окружењу и у Европи, поготово за кућне љубимце. Што се тиче хране за животиње, имамо довољне капацитета и нисмо зависни од увоза“, рекао је он.

Каже да је извоз дела хране за животиње ка Русији сада под знаком питања због транспорта.

Будимовић наводи да секторске анализе ПКС показују да је стабилна производња.

„Поента је сада задржати такав статус. Да не дође до смањење производње, односно поачане потребе“, рекао је он.

Србија, истакао је, производи око 1,5 милијарди литара млека, 300.000 тона свињског, 80.000 тона јунећег, 100.000 тона пилећег меса, што је за сада довољно за наше потребе.

Он могућу забрану извоза види и као једну врста помоћи сточарима, а сматра да би за мале произвођаче који храну за животиње набављају локално, често од комшија, најзначајније било када би се цене те робе усагласиле са берзанским.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести