Пољопривредни сајам: Регионални центар аграра и прехрамбене индустрије (фото)

Одржавање једног од најугледнијих сајмова у Европи у знатно промењеним условима у односу на уобичајене доказ је да живот мора да се настави даље и да се морамо научити да живимо с вирусом – рекла је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић отварајући јуче на Новосадском сајму 88. међународни пољопривредни сајам, 53. међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије.
Р. Хаџић/Пољопривредни сајам
Фото: Р. Хаџић/Пољопривредни сајам

- Сигурна сам да ће ових недељу дана, колико приредба траје, Србија бити центар региона када је реч о пољопривредној и прехрамбеној индустрији, које су веома значајне за раст нашег БДП-а, с обзиром да су на овој престижној манифестацији присутне све најуспешније компаније из наше земље и 17 земаља са више од 800 излагача

Она је указала и да је, како би  се створили услови за даљи успешан развој економије, пољопривреде, као и свих других привредних грана, неопходно да се настави вакцинација и да свако да свој допринос у борби против епидемије коронавируса.

Фото: Р. Хаџић/Министарка Татјана Матић отворила сајам

- Новосадски сајам је и овог пута успешно организовао ову предедбу и тиме потврдио да је она позната и призната и у регионалним, европским и светским оквирима. Највеће задовољство је то што се велики број компанија управо на овом Сајму упознао с тржиштем Србије, што су многи уговори о сарадњи потписани баш на овом простору и надам се да ће тако бити и сада – да ће се многе компаније, који сад први пут излажу на Новосадском сајму и нашој земљи, вратити и трајно задржати - оценила је Матићева.


Јарослав оставио високе стандарде

Меморијална изложба фотографија “Око свих нас” недавно преминулог фотографа Јарослава Папа отворена је јуче у аули Новосадског сајма, а моћи ће да се погледа и након манифестације која се затвара 24. септембра. Изложено је тридесетак фотографија, а свака носи потпис – уметност тренутка. Само на једној фотографији је уз датум и секунд настанка - последњој сачуваној фотографији у фото-апарату којим је Пап деценијама од заборава чувао тренутке и вечност. Наравно, последњи поглед био је поглед усмерен ка природи, шуми и јелену, који су били незаобилазни у његовом животу. 

Фото: Р. Хаџић/Слободан Шушњевић

- Јарослава памтимо као пријатеља и као учитеља, а свима нам је поставио високе стандарде – рекао је фото-репортер Дневника Слободан Шушњевић. - Није лако радити онако како је он радио, чак ни бити близу тога јер је он својим фотографијама увек успео да овековечи тренутак на најбољи начин.


Председник Покрајинске владе Игор Мировић оценио је да је, у околностима пандемије коронавируса, с којим цео свет живи дуже од годину дана, отварање Сајма велики дан.

- То се не односи само на организаторе већ и на све оне које Сајам окупља и који му се деценијама радују - пољопривреднике, власнике пољопривредних газдинстава, привреднике, компаније... све чије су делатности везане за пољопривреду, као и за излагаче из иностранства - рекао је Мировић

Он је изразио уверење да ће овај Сајам, због изазова пандемије бити симбол повратка у уобичајене токове живота и рада.

Фото: Р. Хаџић/Ове године земља партнер је Чешка

– Располажемо с не малим привредним ресурсима и произвођачким капацитетима, имамо и вековну традицију у пољопривреди, која је једна од најважнијих грана привреде у Војводини и Србији, што, наравно одређује однос Покрајинске владе према аграру – рекао је Мировић. - Од 2016. године, од када сам на челу Покрајинске владе, значајно је повећан аграрни буџет, а више је и области пољопривреде које се субвенционишу - попут система за наводњавање, проширење сточарских фарми, погона за прераду воћа и поврћа, подизање противградних мрежа и пластеника за органску производњу. Посебно је важна подршка останку младих у руралним срединама за чију демографску обнову смо само ове године уложили 200 милиона динара.


Договор две лидерске куће

Банка Поштанска штедионица, као значајна финансијска институција  и Институт за ратарство и повртарство, национална научна институција у области пољопривреде од јуче су успоставили нови вид сарадње усмерен ка постизању бољих резултата у овој привредној грани. Протокол о сарадњи потписали су председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић и в.д. директора Института Јегор Миладиновић

- Потписани протоколу између ове две куће које су, свака у својој бранши, водеће у земљи, омогућиће да се размене искуства и знања из области пољопривреде, као и финасирања у пољопривреди  и да се подигну на виши ниво - рекао је члан ИО БПШ Александар Чортан. - Пољопривреда је изузетно значајан ресурс привреде Србије и наша подршка развоју ове гране допринеће томе да стигне до стигне на најквалитенији начин и по најповољнијим условима.

Фото: Радивој Хаџић

- Пољопривреда је окосница привреде Србије, развој ове гране је од виталног значаја за целу привреду, а позитивни резултати сарадње нашег Института и Банке Поштанска штедионица сигурно је, даће добре резултате – рекла је председница Управног одбора Института за ратарство и повртарство Драгана Латковић.


Он је најавио и да ће у наредне две године у Војводини бити изграђен потпуно аутоматизовани систем за одбрану од града. Поред радарског центра Фрушка гора који је у функцији, у изградњу радарских центара Самош и Бајша биће уложено 1,4 милијарде динара.

- То потврђује наш однос према пољопривреди чија својеврсна круна и Међународни пољопривредни сајам, који на заједничку радост отварамо по 88. пут, уз 53. међународни сајам  лова и риболова и Сајам екологије – рекао је Мировић. 

- Чешка већ одавно препознаје Западни Балкан, а поготово Србију као најзначајнију земљу овог региона, као подручје изузетно важно за сарадњу у области пољопривреде и прехрамбене индустрије– рекао је амбасадор Чешке у  Србији Томаш Кухта. – Од 2017. године представљамо се на Националном штанду, тако је и ове године, када смо Земља партнер Пољопривредног сајма.  

Фото: Радивој Хаџић

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је Србија најзначајнији спољнотрговински партнер и највећи инвеститор у РС, те да манифестација на Новосадском сајму представља веома важну карику за проширење сарадње привредника из Србије РС. 

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић је истакао да одржавање овог сајма има позитиван утицај на развој економије не само Новог Сада, већ и много шире. Према његовим рчима, Град Нови Сад снажно подржава организацију Међународног пољопривредног сајма, из године у годину повећава средства у буџету за подршку пољопривредницима, произвођачима хране, а посебну пажњу посвећује се младим пољопривредницима.

Добрила Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести