Помоћ прерађивача млека је добродошла

Влада Србије је на јучерашњој седници, у циљу омогућавања редовног снабдевања становништва млеком и спречавања одлива сировине ван граница земље, донела одлуку о забрани извоза сировог и пастеризованог млека, осим за Северну Македонију и Албанију, саопштено је из владе.

Влада Србије донела је измењену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, која ће важити до 30. септембра.

Изменом Уредбе се ограничава цена УХТ млека од 2,8 одсто млечне масти у паковању од једног литра на 128,99 динара.

Такође, поред ограничења цене УХТ млека, ограничене су и трговачке марже како би се спречиле спекулантске активности на тржишту. Влада Србије, уз пуну будност, наставља да прати стање, при чему ће обезбедити довољне количине млека за потребе грађана, наведено је у саопштењу.


Пићемо увозно млеко

Млека нема и није изазвана несташица вештачки, мада постоје и те приче, казао је за „Дневник” председник Удружења призвођача млека Србије Васа Џигурски.- Млека нема јер нема крава, а не зато што га прерађивачи чувају да би подигли цене. Дошли смо до краја, тов се неће скоро обновити и Србија ће увозити млеко. Џигурски је указа на још један проблем, а то је да држава није водила довољно рачуна о сточарима приликом издавања земље у аренду.

- Да имамо своје земље, не би се бавили сточарством, најзахтевнијим послом у пољопривреди, већ би радили нешто друго од пољопривредних послова. Пуно је било неправилности код издавања државних њива - навео је Џигурски.


Претходно је, да подсетимо, цена литра овог млека била ограничена на 119,99 динара.

- Секретар Удружења за трговину Привреде коморе Србије (ПКС) Жарко Малиновић изјавио је  да се на тржишту догађа краткотрајан поремећај, а не несташица млека.

„Тржиште се снабдева у оним количинама у којим је то било у претходном периоду. Услед приче о томе да нема млека, добили смо и раст тражње”, рекао је Малиновић .

Он је нагласио како нема потребе да потрошачи праве залихе, јер се на тај начин погоршава стање на тржишту млека.

„Нема потребе да млеко купујемо на пакете. Ради се о роби која има ограничен рок трајања. Уколико се као потрошачи понашамо одговорно, купујемо количине које су нам потребне, а не правимо залихе, ми ћемо имати стабилно снабдевање”, поручио је Малиновић.

У новонасталој ситуацији када на тржишту нема довољно млека, под хитно је потребан разговор фармера који су још остали у послу, прерађивача млека и представника Министарства пољопривреде да не би били у још већем проблем и остали и без преосталих крава музара - казала је за Дневник” председница Савеза одгајивача говеда Сања Бугарски

- Треба под хитно одредити јединствену произвођачку цену млека јер сада свака млекара има своју цену млека па фармери добијау различит износ за литар предатог млека - навела је Бугарски и казала да је у ЕУ већ годину дана  65 евроценти литар млека а код нас није ни 40 евроцента.

- Фармерима који се баве млечним говедарством  потребни су подстицаји за дизел, који не би смео да буде скупљи од 150 динара по литру. По крави нам је потребно само за опслуживање животиње на фарми годишње 167 литара - навела је Бугарски. -Због велике суше нећемо имати хране од јануара, па је потребно и о томе да се разговора и праве договори како обезбедити храну. Потребно је и да се оснује национална организација која би професионално радила на унапређењу млечног говедарства.

Има више разлога зашто смо дошли у ситуацију да млека нема довољно. Брдо пара је наша држава потрошила издвајајући за субвениције у млечно говедарство и премије за млеко. Али новчана потпора фармерима је изостала од прерађивача, а управо су на то указивали да помоћ само с једне стране није довољна да би опстали - казао је за „Дневник” агроекономиста Чедо Кецо и подвукао да је овогодишња суша прелила чашу жучи да мали и средњи фармери одустају од млечног говедарства и затварају фарме. Кецо каже да то нису и једини проблеми, већ да их има још. - Прекомеран увоз и ниска произвођачка цена млека су, такође, допринели као и испод 6.000 литара млека у лактацији, што је далеко испод просека већине земаља у ЕУ.

Наш саговорник указује да су сточари од почетка ове године масовно почели да затварају фарме и краве музаре продају кланицама, па уколико сада имамо 350.000 грла крава музара, треба да будемо презадовољни.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести