ПРОИЗВОДЊА БОСТАНА НА 100 ХЕКТАРА Ашања код Пећинаца је балканска престоница лубеница, НА ПОЉИМА И ИНДИЈЦИ

ПЕЋИНЦИ: Потрошачи који буду куповали бостан у великим маркетима јешће лубеница са пољопривредног газдинства Горана Блануше из сремског села Ашања код Пећинаца, који дуже од две деценије сеје лубенице на површинама од 90 до стотину хектара.
d
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Све до ове седмице бостана је на пијацама и у радњама било из увоза, а тек од пре неколико дана кренула је домаћа сезона лубеница.

Ашања, Ђурђево, Ковиљ, Платичево, Дероње, села су чији се земљорадници баве бостаном, али претежно на површинама у просеку око два хектара.

Блануша је једини на Балкану, а и ширем подручју који бостан сеје на великим површинама па, како каже, има понуда да лубенице продаје на инотржиштима. Упркос томе, свега десет до 15 одсто од укупне производње заврши код страних купаца јер највећи део пласира на домаће тржиште.

15 одсто од укупне производње заврши код страних купаца
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Под будним оком агронома са Пољопривредног факултета у Земуну, сваке године заснива производњу следећи захтеве великих трговачких ланаца.

- Агрономи су готово свакодневно у атару и надгледају производњу јер велики маркети, између осталог, захтевају да лубеница не буду тежа од десет до 12 килограма, премда су оне највеће и најслађе - каже Горан Блануша за „Дневник”.

5.000 евра по хектару треба уложити у производњу

По његовим речима, сезона лубеница је могла да буде и боља, пошто су честе кише током пролећа оштетиле кору на бостану, али без обзира на то, лубенице су слатке и крупне. - Род је, за сада, добар, премда стрепимо од великих врућина после којих може да уследи лед и поквари све до сада уложено. А улог је велики, треба око 5.000 евра по хектару и мукотрпан рад који новац не може да надокнади, јер када сезона крене, на великим врућинама треба бити свакодневно на пољу и надгледати целокупан посао од убирања пловода до испоруке лубеница.

Блануша каже да свакодневно има раднике на њиви и према захтевима великих трговаца испоручује тражене количине. - Радника имамо јер преко Агенција за запошљавање долазе нам са стране. Тренутно су ту сезонци из Индије а ускоро треба десетак њих да стигне из Узбекистана. Блануша посебно хвали раднике из Узбекистана, за које каже да су вредни и пожртвовани.

Фото: Дневник/Р. Хаџић


У Европи тражена роба

Овог лета лубенице ће бити тражене јер у земљама ЕУ их нема довољно, пошто су због велике врућине изгореле. Зато на домаћем тржишту неће бити увозних, чије су цене ниже у односу на домаће.

- Пољопривредници који немају велике површине под лубеницама биће спокојни јер им увозници неће обарати цену коштања и кварити рачуницу због великог улога - истиче Блануша.

Он очекује да ће ова година бити добра за мање произвођаче и допринети да и догодине посеју бостан, пошто се ова производња из године у годину умањује.


Добро је, истиче, што може да обезбеди радну снагу у далеким земљама и има сигурне купце јер су то главни услови због којих сваке године се бавим лубеницама - истиче Блануша. - Не зависим од накупаца и не стрепим где ћу род да продам, већ сваку сезону унапред уговарам - истиче Блануша и каже да ће лубеница имати све до краја септембра.

У погледу цене навелико напомиње да нема замерке, крећу се од 50 до 60 динара, а то што у маркетима килограм кошта 45 и 50 динара одређују трговачки ланци следећи своје интгересе - наглашава Блауша.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести