Расписан конкурс: За прераду воћа и поврћа 20 милиона динара

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за пољопривреду,водопривреду и шумарство обезбедио је 20 милиона динара за суфинансирање инвестиција за прераду воћа и поврћа (укључујући и печурке) у овој години.
k
Фото: Youtube Printscreen

Конкурс који је тим поводом објављен биће отворен до 26. маја и намењен је за куповину нове опреме и уређаја за сушење воћа и поврћа и печурки, опреме и уређаја за замрзавање воћа и поврћа и њихових производа, за бланширање, пастеризацију и стерилизацију производа од воћа и поврћа и опрему за пријем воћа и поврћа, прераду, пуњење и паковање производа.

Право да учестују имају предузетници носиоци регистрованог пољопривредног газдинства и правна лица - привредна друштва, земљорадничке задруге и сложене задруге носиоци газдинстава.

Покрајина ће суфинасирати 50 одсто трошкова инвестиција, а максимално се, без враћања, могу добити два милиона динара, односно, најмање стотину хиљада динара, али ће предузетници и правна лица који раде на подручјима са отежаним условима рада у пољопривреди, затим жене и правна лица млађа од 40 година добити до 2,2 милиона динара, а најмање до 200.000 динара.

Приликом обрачуна, узимаће се вредност трошкова инвестиције без пореза на додату вредност(ПДВ) и неће се разматрати пријаве за суфинансирање уколико је опрема купљена пре почетка 2023. године, већ само она која носи датум после 1. јануара ове године. Зато ће подносиоци пријава морати да приложе рачуне са спецификацијама, отпремницама, изводима из банака и гарантним листовима, као и царинским декларацијама уколико је опрема купљена у иностранству.

Новац ће се додељивати на основу Правилника о додели средстава, а тек онда када корисник бесповратног новца монтира опрему и уређаје и достави Покрајинском секретаријату за пољопривреду захтев са извештајем о утрошеном новцу (фискални рачун или фактуру, отпремницу, доказ о плаћању, фотокопије о кредиту и гарантног листа и јединствену царинску исправу).


Услови конкурса

Право да конкуришу имају лица која суприпремила пословни план - економску одрживост пројекта за инвестиције чија је вредност већа од 1,2 милиона динара. Правна лица морају бити разврстана у мала и микро предузећа у складу са законом којим се уређује рачуноводство.

Сви који конкуришу треба да имају активно газдинство, измирене обавезе по решењима за одводњавање и наводњавање и плаћен порез за прошлу годину, измирене обавезе по уговорима о закупу пољопривредног државног земљишта, да не користе новац по основу других субвенција и подстицаја и немају неиспуњене обавезе према Покрајинском секретаријату за пољопривреду, као ни према Министарству пољопривреде.


Бесповратни новац ће се исплаћитави у складу са приливом новца, али пре исплате Пољопривредна стручна и саветодавна служба АПВ ће на лицу места проверити да ли су опрема и уређаји купљени и монтирани.

Корисници су у обавези да по куповини видљиво означе опрему самолепљивом налепницом да је инвеситиција суфинансирана новцем Покрајинског секретаријата за пољопривреду.

Текст конкурса, правилник, образац пријаве, изјаву добављача, модел пословног плана, извештај о наменски утрошеном новцу...могу се преузети на интернет адреси www. psp.vojvodina.gov.rs.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести