Ратари тврде да су у минусу од 5-10 динара по килограму пшенице

Тек што су израчунали минусе јечма који су оврли, ратари у Србији морају да рачунају на минус и са вршидбом пшенице.
psenica
Фото: Dnevnik.rs

Осим ниске цене и род је подбацио, од прошлогодишњих просечних 4,5 тона по јутру, ове године први приноси су просечно од 3 – 4 тоне. Из фирме Никша, која је меркантилни јечам откупљивала по вишој цени од осталих, стижу неповољне прогнозе што се пшенице тиче.

- Откупљивачи плаћају аконтну цену 19-20 динара произвођачима и то је нешто што се дешава. На жалост, и на цени од 20 динара аконта по тренутним тржишним ценама то је минус за организаторе производње. Причамо о ценама са ПДВ-ом – цене пшенице су пале током викенда и нема наде да ће се нешто битније догодити да буду у плусу.

- Цене пшенице су расле, али су током викенда пале, произвођачима ће се коначна цена обрачунавати вероватно у току месец дана. Сви се надамо у наредном неком периоду, када истекне уговор између Русије и Украјине о слободном транспорту житарица 15. јула, да се неће продужити, што би на светским тржиштима требало да проузрокује раст цена пшенице. Онда би извозници нама организаторима производње могли да плате нешто више и ми бисмо могли да платимо преко 20 динара произвођачима за коначну цену пшенице – што међутим, по Милошу Никшићу, није довољно.

То су само размишљања, шпекулације, и то преко двадесет је мало. На двадесет динара су произвођачи поново и на пшеници у веома лепом минусу. То је минимум минус од пет до десет динара, у зависности од приноса, да ли је земља у аренди и ко је сејао мало скупље семе – реална цена је између 25-33 динара, како би се било на нули. 

-За добит би цена морала да буде од 33-35 динара по килограму пшенице, што је у овој ситуацији мало могуће. Ово на на 20 динара или 21-22 ако и буде толико, произвођачи су у минусу, поготово што нема никаквих рекордних приноса, никаква специјална година није, још је род подбацио, квалитет је релативно лош наспрам очекивања. Приноси су за ове прве откосе испод просека. Од 3 и нешто тоне по јутру до 4,5 тона по јутру, што доводи до тога да је нешто испод четири тоне по јутру просек. Прошле године која је била сушна и спржила род, принос је био од 4 – 4,5 тона просек – закључио је Милош Никшић за Добро јутро.

З. Драгојевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести