СОЈА добро родила АЛИ шта ратарима задаје ГЛАВОБОЉУ (ФОТО)

На Институту за ратарство и повртарство Нови Сад почела је жетва раних сорти соје.
1
Фото: С. Шушњевић

Институт је одувек био весник важног посла у пољопривреди, а након кога у жетву крећу ратари и почиње убирање рода у већем обиму.

Први откоси соје показују да ће уљарице бити на нивоу просека, имеђу две и три тоне по хектару.

Имајући у виду лањску годину, када је суша десетковала род соје и приноси се кретали до највише тоне по хектару, може се рећи да ће ова година бити добра за соју у и за пољоприведнике, који су се одлучили да је посеју.

Фото: С. Шушњевић

- Свака година је специфична по нечему па је тако и ова - казао је за „Дневник„ научни сарадник на Институту Војин Ђукић. - Прво је хладно време мало померило рокове сетве, а онда је стигло хладно време и киша, што је допринело да у првом делу вегетације коренов систем остане плитко у земљи. Високе температуре у задњој декади августа доста су утицале на принос, зрна су остала неналивена што ће се одразити на принос.

Фото: С. Шушњевић

 По Ђукићевим речима, у протеклим годинама било је све више локалних падавина на основу којих варирају приноси. 

- Биће поља где ће соје бити приближно три тоне по хектару, али и њива где ће је бити мање - око 2,5 тоне по хектару - рекао је Ђукић.   


Цена ратарима квари посао

Цена соје је сада оно што ратарима задаје главобољу. Они који су је сејали имаће далеко бољи принос у односу на прошлогодишњи, али то им не вреди превише јер је цена ове уљарице далеко нижа него лане у ово доба.

На Продуктној берзи Нови Сад сада је пондер цена без ПДВ свега 55,5 динара по килограму, док је лане у ово доба била око 80 динара.

Уколико се на тржишту нешто не промени и соја не поскупи ратари ће бити у мунусу, без обзира на то што ће добити просечан принос. 


Фото: С. Шушњевић

Наш саговрник каже да када је година идеална, са сменом кише и сунца, као што је била 2014. година, соје је било изнад три тоне по хектару, а на Институту чак више од шест тона.

Соју смо овог пролећа посејали на између 150.000 и 180.000 хектара што је мање него лане када је заузела око 230.000 тона.

Такође, треба подсетити и да је недавно Удружење „Донау Соја„ организовало десети, јубиларни „Донау Соја Дан поља одрживе производње соје“ у сарадњи с компанијом Агробизнис партнер и Пољопривредном стручном службом Сомбор. 

Фото: С. Шушњевић

Ова јубиларна манифестација, као највећа до сада, ове године, окупила је више од 350 произвођача, извозника и купаца соје. Преко тридесет семенских и хемијских кућа из земље и иностранства представили су најквалитетнији сортимент и најновије технологије за одрживу производњу соје. Манифестација је место сусрета и платформа за размену знања, искустава и технолошких иновација, с фокусом на двојаки циљ – унапређење одрживе пољопривредне праксе како би смањили климатске промене, али и прилагодили технологију производње новим агроеколошким условима.

Активности Донау Соја удружења подржава Аустријска развојна  агенција –АДА.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести