Москва: Српске фирме договориле извоз хране за 3 милиона евра

МОСКВА/БЕОГРАД: Фирме из Србије су на сајму хране у Москви потписале 12 уговора и договориле извоз свежег и прерађеног, смрзнутог и сушеног воћа и поврћа, витаминских напитака и кондиторских производа у вредности од преко три милиона евра.
sajam u moskvi
Фото: Tanjug/PKS

Петнаест домаћих фирми је, у оквиру националног павиљона, успешно промовисало нове, савремене производне линије здраве хране, саопштено је из Привредне коморе Србије.

Наступ домаћих компанија на сајму "World Food " у Москви организовала је ПКС у сарадњи са Развојном агенцијом Србије (РАС) и уз подршку програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, кроз пројекат "Помоћ за трговину – подршка производним капацитетима у пољопривредном сектору" који финансира Влада Руске Федерације.

Природни, безглутенски, енергетски и чоколадирани снек-барови на бази овса уз додатке сушеног воћа и без вештачких састојака, будућност су кондиторске индустрије, изјавио је Дејан Делић, директор представништва ПКС у Москви.

Додаје и да детокс и витамински, еликсир коктели, свеже цеђени и пресовани сокови, бележе стални раст и експанзију популарности, у складу са савременим трендовима здравих животних навика потрошача.

Иако ће висококвалитетна српска јабука, јагода, кајсија, нектарина, по којима смо препознати у региону, увек имати издвојену позицију на полицама руских малопродајних ланаца, вишу додату вредност и већу девизну зараду пројектујемо на бази технологија прераде квалитетне домаће, воћне сировинске базе, закључак је већине српских излагача на сајму, који се и баве производњом и прерадом воћа и поврћа, објаснио је Делић.

Стабилност руске националне валуте и тренутни благ раст вредности рубље, након турбулентног периода осцилације курса средином и крајем претходне године, враћају поверење увозника и пружају сигурност планирања будућих пословних аранжмана, пре свега што се тиче извоза из Србије смрзнутог воћа и поврћа, наводи се у саопштењу ПКС.

Делић додаје да су представљени пројекти савремених технологија паковања, индустријска или производња сирева у кућним условима уз помоћ ензима за млечну индустрију, тзв. сирила, као и производи на бази топле чоколаде и инстант кафа, заинтересовали руске дистрибутере, који виде перспективу и обострану корист даљом промоцијом поменутих српских производа.

Ступање на снагу споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске заједнице, који ће бити потписан крајем октобра, на основу којег добијамо и нове трговинске преференцијале и могућност бесцаринског извоза производа, тренутно изузетих из споразума, релаксирање царинских процедура, ветеринарских и фитосанитарних захтева, пружиће додатни импулс даљем јачању билатералне трговинске размене и извоза српске хране.

Наредно представљање српских прехрамбених и извозних потенцијала на тржишту Руске Федерације планирано је од 10. до 14. фебруара на највећој регионалној сајамској манифестацији прехрамбених производа "Продекспо".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести