Шта мислите да ли успева киви и у Србији?

Због промене климе у нашим двориштима и окућницама све је више егзотичних врста. Једна од њих је киви, воћка пореклом из Кине, али се успешно узгаја у различитим деловима света, укључујући и неке делове Европе.
2
Фото: pixabay.com

Киви захтева специфичне услове за раст и оптимално успевање. Најважнији фактор је клима. Преферира умерену климу са топлим летима и хладним зимама. У Србији, киви се обично гаји у областима са благом климом, у јужним деловима земље, где су температуре током зиме ниже, а лета топла.

Такође је важно да киви буде посађен на месту које је заштићено од јаких ветрова, јер може бити осетљив на ветар. Треба имати на уму да киви има потребу за пуно сунчеве светлости како би сазрео плодови, па је битно осигурати добру сунчаност у подручју где се планира узгој.

Узгој кивија у Србији може бити изазован, али није немогућ. Потребно је пажљиво одабрати сорту кивија која је прилагођена локалним условима и водити рачуна о специфичним захтевима ове воћке. Такође је корисно консултовати се са локалним стручњацима или пољопривредницима који имају искуства у узгоју кивија у Србији.

Код нас се киви гаји само у двориштима, јер се нико не усуђује да подигне озбиљније засаде, због страха да се могу преполовити услед јаких мразева. Иначе, велика је предност ове производње у чињеници да кивију није потребна никаква заштита јер га не нападају штеточине, а ни болести. Можемо сврстати у здраву храну и лако сертификовати као огрански производ.

Фото: pixabay.com

Плодови ових воћних врста оправдано се називају плодовима здравља, због високе хранљиве вредности и јединственог садржаја витамина Ц – од 200 до 300 милиграма у 100 грама плода. Због тога се препоручује конзумирање овог воћа ујутру уз доручак. Киви јача имуни систем, снижава висок крвни притисак, штити од канцера и разних алергија и прехлада. Количина витамина Ц у кивију помаже организму да неутралише слободне радикале и тако се наше тело штити од многих болести, посебно од оних које имају везе са старењем. Конзумирање кивија подмлађује ћелије у организму и генерално чува здравље целог тела.

Препоручује се да га употребљавају особе које пуше и уносе доста алкохола, дијабетичари, особе склоним алергијама и прехладама, труднице, старе особе, жене у менопаузи, особе које болују од катаракте и особе са болестима имунодефицијенције.

(Добро јутро)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести