Танасковић са МАЛИНАРИМА: Морамо да штитимо примарног произвођача

ИВАЊИЦА: Министарка пољопривреде Јелена Танасковић данас се у Ивањици, у домаћинству Милана Пантовића, састала са произвођачима малине из ивањичког краја.
jelena tanaskovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Оно што је јако битно јесте да примарни произвођач мора да добије прво оно што је прошле године продао, а на крају крајева мора и ове године. Не сме на њега да се односи сваки нечији губитак из претходног периода. То је оно што је битно и што јесте порука државе. Морамо да штитимо примарног произвођача, не смемо да дозволимо да он каже да више неће да се бави производњом малине зато што из године у годину нема сигурност. Он мора да буде сигуран и мора да зна да тај његов крвави рад који је уложио, може и да наплати", рекла је министарка Танасковић.

Она је поручила примарним произвођачима да се не залећу и да морају имати папир и улазну документацију за сваку продају.

"Ићи ће контроле, врло ћемо строго пратити и контролисати токове новца. Морамо да уведемо у легалне токове откуп свог воћа и генерално целе пољопривреде", рекла је Танасковић.

Министарка је истакла да је пре свега брине то каквог ће квалитета бити овогодишњи род малине, с обзиром на временске услове последњих недеља.

Према речима председника Асоцијације малинара Србије Добривоја Радовића, ове године ће принос малине бити за неких 30 одсто мањи у односу на прошлу годину.

"Ми без три евра немамо уласка у малине, нити ћемо ући. То је нека најмања цена која може да покрије трошкове и да се каже да се наплати неки рад", рекао је Радовић.

Милан Пантовић већ дуги низ година бави се производњом малине и каже да је ове године род слабију него претходних година с обзиром на временске непогоде, а упитно је и шта ће бити по питању цене.

"Једино да држава стане иза нас, да то буде стратешки производ, да имамо загарантовану цену. Ја не видим други начин. Хладњачари раде онако како раде, нико их није терао да прошле године плате 500 динара, а да ове године избаце цену од 200 динара. То нема никакве логике. Нас 200 динара кошта малина, на 200 динара ми немамо никакав рачун да је беремо", рекао је Пантовић.

"Ја треба да доведемо 10 радника за хектар малине, на 200 динара питање је да ли ћу уопште и брати или ће то обрати моја породица само да извучемо препарате, а остало боље да пропада него да идемо у губитак", рекао је Пантовић.

После састанка са мањим бројем произвођаца у домаћинству Милана Пантовића, министарка је са представницима министарства и локалних самоуправа одржала још један састанак са произвођачима "црвеног злата".

Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије, најавио је блокаду хладњача уколико не дође до договора.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести