У АГРО КАМПУСУ У ТЕМЕРИНУ Иновације из Европе стижу до наших паора

У току је пројекат „Зимска школа: пољопривреда четвртком”, коју Пољопривредни факултет у Новом Саду спроводи у склопу међународног пројекта који је сертификовала ЕУ, „Жива лабораторија”у Агро кампусу - Националном истраживачко-образовном центру иновационих технологија у пољопривреди у Темерину.
1
Фото: Dnevnik.rs

„Жива лаборотија” је сертификована почетком године и бави се промоцијом иновација у пољопривреди, које се примењују у Европи, па се у Агро кампусу те иновације настоје пренети овдашњим пољопривредницима.

До сада су организоване две радионице, а биће их укупно четири. Прва се бавила микотоксинима, разговарало се како се јављају и могу сузбити на газдинству, представљена иновативна решења у исхрани животиња и како се преко брзог и једноставног теста може одредити садржај микотоксина у житарицама, што осигурава производњу безбедне и здраве хране за животиње. 

Друга радионица „Зимске школе: пољопривреда четвртком” одржана прошле седмице била је посвећена заштити пољопривредних усева од пестицида, заменом за конвенционалне које су све више у употреби јер у регулативи ЕУ постоје све бројнији захтева да се смањи употреба пестицида у ратарењу.
Треће предавања биће на тему примене иновација везаних за адаптацију ратарских култура на климатске промене у Панонској низији , а на четвртој ће се говорити о пчеларству.

З. Делић
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести