У Вишњићеву ОЧАЈНИ, СВЕ ГОРА ситуација са СВИЊСКОМ КУГОМ

Обећања за помоћ због страдања свиња од афричке куге су добили и ту се стало. До сада је двоје из села Вишњићева поднело документацију за субвенције, али су морали да је допуне, те до реализације није дошло. Остали крпе крај с крајем, ни сами не знају како. Камиони само односе заражене свиње на еутаназију док мештани то немо посматрају.
с
Фото: Pixabay.com

– Ситуација се од почетка заразе у Вишњићеву погоршала, у доста домаћинстава је проглашена куга и побијено је пуно свиња. Остало је у мојој улици око 350 комада, а у следећој улици у којој је било највише остало је три или четири товљача. Пре неки дан је на еутаназију одвезено 300 комада. Данас опет 300, а ми чекамо „као свиња ножа“ – пожалила се Милка из Вишњићева, разочарана јер нико од сељана није добио никакву помоћ, иако су од минстарства тражили субвенције.

– Нисмо их добили. Рекли су да ће нам помоћи да добијемо субвенције да имамо за децу за школу, писала сам и слала дописе. Из Министарства су звали неке људе и рекли им да допуне документацију, не могу да кажем да нису, али нико од нас још није добио ништа. Моја породица живи од свекрове пензије од 15 хиљада и ја што радим у школи на 25%, то је 20 хиљада – објашњава, додајући да поједини иду у шуму, секу дрва и тако зарађују, а са свињама је све даље само неизвесност.

– Оно мало што си имао увелико си потрошио. То што овршимо сунцокрета то морамо дати за ђубре, семе, све што смо купили. Ладне воде нема. Ми смо остављали кукуруз па смо кроз те свиње протурали, сад не знам шта ће бити. Да ранимо свиње не знамо да ли ће их откупити. Ови људи што нам достављају премиксе и супере и „бога јокиног“ не знам до кад ће нам све то толерисати – пита се Милка, уз опаску да им или све потамане или пусте да раде.

Не знам како ће све то исплатити, цифре су милионске. Ако не исплаћују нешто ситно и споро иде, не знам како ће ово што је велико. Нажалост куга је највише захватила крмаче и нерасте, оно што је и најбитније за даљи рад – жали се мештанка Вишњићева.

Добро јутро

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести