ВИСОКЕ ЦЕНЕ СЕЗОНСКОГ ВОЋА И ПОВРЋА, продавци сложни - људи мање купују и само оно што морају (ФОТО)

ЧАЧАК: Период суше, а затим поплаве утицале су на цене воћа и поврћа на српским пијацама.
РИНА
Фото: РИНА

У односу на прошлу годину оне су више, а куповна моћ грађана, како кажу продавци, поприлчно је слабија. Највише се купује сезонско воће и поврће, али не баш на велико већ на пола килограма или килограм.

- Кад сам видела да је цена младе шаргарепе преко 200 динара шокирала сам се. Слично је и са осталим воћем и поврћем. Некада смо за 1.000 динара могли да купимо пуне кесе на пијаци, сад много мање, каже за РИНУ Весна Поломац из Чачка.

Килограм парадајза може се купити за 100 до 200, нектарине за 120, брескве су 150 динара, док су малине и даље на врху кад је у питању скупоћа и коштају 400 динара по килограму. Вишње чија сезона полако пролази коштају око 130 динара.

Фото: РИНА

- Види се несташица, људи мање купују. Само оно што морају, ни у чему не претерују. Ми се трудимо да без обзира на све, изнесемо квалитетне плодове на тезге. Неко има своје воћњаке и њиве, неко робу откупљује од произвођача. С обзиром на улагања у пољопривреду произвођачу је откупна цена мала, а купцу кад понудите велика, каже Вера Робајац која већ годинама има тезгу на чачанксом пијацу.

Иако су нашим грађанима овогодишње цене високе, ништа боље није ни у региону. Хрватска је рекрдер кад су у питању поскупљења у односу на прошлу годину. Тамошње цене сезонско воћа и поврћа скочиле су од 80, па чак и до 100 одсто.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести