Житопромет-млин: Трећина паора одмах узела новце за пшеницу

СЕНТА: У сенћански АД “Житопромет - млин”, једну од водећих житомлинских компанија у Србији, је и поред свих потешкоћа које су пратиле минулу жетву, у силосе до средине ове недеље смештено преко 50.000 тона пшенице.
psenica zetva
Фото: Dnenvik (M. Mitrović)

Председник одбора директора “Житопромет-млина” Предраг Ђуровић изјавио је за “Дневник” да је договорена испорука пшенице овогодишњег рода с партнерима који је већ имају у својим силосима и магацинима, а да ће до краја јула у сопственим силосима ускладиштити до 65.000 тона хлебног зрна. Ђуровић истиче да је то количина сировина која гарантује несметан и миран рад свих погона пуним капацитетом до наредне жетве.

Сенћанска компанија преузету пшеницу искључиво користи за прераду у сопственим млиновима, фабрици тестенина с робном марком “Сентела” и пекари, а поред доброг позиционирања на домаћем тржишту од извоза остварује годишње око 3,5 милиона евра.


Плаћају жито 18 динара

Цена по којој сада “Житопромет-млин” откупљује пшеницу од произвођача нешто је већа у односу на почетак жетве и износи 18 динара за килограм с ПДВ-ом, односно 17,60 динара плус ПДВ за правна лица.

Предраг Ђуровић указује да се прати ситуација на тржишту, понуда и тражња, па ће се, у зависности од околности на тржишту, мењати цена и напомиње да не би било у интересу ни компаније на чијем је челу, ни произвођача, да дође до пада цене.


Део посла везан за жетву, који нам је у овој години био прилично проблематичан, имао је повољан исход, на велико задовољство свих у компанији “Житопромет-млин”. Исплата пшенице иде континуирано по ценама које смо утврдили, нема заостатака и чекања. Један део произвођача се опредељује да пшеницу прода одмах, а реч је о тренутно око 33 посто произвођача. Имајући поверење и сигурност складиштења пшенице у нашим силосима значајан део произвођача одлучује се за лагеровање и чекање повољније цене или продаје онда када им средства буду неопходна. Процена је да ћемо око 40 посто пшенице исплатити у самој жетви, а остатак остаје на легару док се власници не одлуче за продају, под условима које смо им благовремено, на самом почетку жетве, предочили, каже Ђуровић.  

М. Митровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести