Примена новог аранжмана са ММФ-ом могућа од средине године

БЕОГРАД: Примена новог аранжмана који ће Србија потписати са Међународним монетарним фондом (ММФ) би могла да почне већ половином ове године, а две ревизије, које се обављају у току године, могле би да се раде сваког јуна и децембра док траје аранжман, сагласили су се данас министар финансија Синиша Мали и шеф мисије ММФ-а Јан Кес Мартејн.
mali
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)
У онлајн разговору, у коме је учествовао и стални представник ММФ-а у Србији Себастијан Соса, договорено је да ће се са представницима ММФ-а у наредних два до три месеца преговарати о садржају новог аранжмана, саопштило је Министарство финансија.
 
Министар Мали је истакао да ће се овим програмом наставити са спровођењем структурних реформи, као што су реформа плата у јавном сектору, реформа јавних предузећа, фискална правила и реформа тржишта капитала.
 
Он је подсетио да је Србија у последње две и по године, колико је трајао претходни аранжман, испунила скоро све планиране циљеве - успостављена је тзв. швајцарска формула за усклађивање пензија, формирана Комисија за спровођење капиталних инвестиција и усвојена Уредба о управљању капиталним пројектима.
 
Такође су раздвојене основне и споредне делатности у оквиру Пореске управе, а смањен је број организационих јединица у њој тако да је ова управа сада ефикаснија.
 
Успостављена је и јединица у оквиру Министарства финансија која се бави фискалним ризицима, продат је први пакет проблематичних потраживања банака у стечају и објављен позив за продају другог и последњег пакета.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести