Протествовали малинари у Ариљу, не пристају на нижу цену од 220 динара

АРИЉЕ: Представници Асоцијације малинара Србије одржали су данас у Ариљу протест упозорења незадовољни откупном ценом од 100 до 120 динара по килограму овогодишњег рода малине и поручили да неће пристати на цену нижу од 220 динара.
malinar1i, fonet video
Фото: FoNet (Video)

"Очигледно је да тајкуни диктирају цену, јер је немогуће да је прошле године килограм малина коштао од 200 до 220 динара, а ове 100 динара ,иако је род у Србији мањи у просеку за 40 одсто, а преполовљен је и у Европи и свету", каже председник Асоцијације малинари Србије Добривоје Радовић.

Малинари истичу да је тренутна цена не покрива ни трошкове, јер је, како кажу, произвођачка цена килограма малине евро и осам центи.

Подршку малинарима дала је и Скупштина општина Ариље која је на последњој седници једногласно донела одлуку да се упути захтев Влади Србије и ресорном министарству да организују хитан састанак са пословним удружењем хладњачара Србије, на коме би се постигао договор о аконтној цени малине.

"Предлажемо да држава преузме улогу медијатора и предузме одговарајуће мере у вези проблема око малине. Они својим ауторитетом могу допринети да се створи амбијент како би се омогућило слободно тржиште у откупу малине у Србији, имајући у виду да производња малине обезбеђује више од 250 милиона

евра девизног прихода,који може бити и милијарду евра ако се регулишу ствари на тржишту", каже председник Скупштине општине Ариље Драгиша Терзић.

Са протеста малинара у Ариљу поручено је да уколико се аконтна цена малине не промени од следеће седмице кренуће се са радикалнијим протестима. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести