У мањим воћњацима прекречити стабла у бело за сваки случај

НОВИ САД: Претходни викенд обележиле су двоцифрене температуре, више примерене раном пролећу него максимуму зиме.
vocnjak
Фото: Zimsko orezivanje voća u Čereviću/R. Hadžić

Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду др Зоран Кесеровић каже да садашње дневне температуре могу наудити воћу, поготово бресквама, кајсијама и трешњама, у равничарским деловима земље, те да ће последице таквог времена воћари у низији видети тек у марту и априлу када воће буде у фази цветања и прецветавања, док повишене дневне температуре не сметају засадима на већим надморским висинама.

Воће је сада у фази мировања, али садашње дневне температуре могу покренути вегетацију па воћари који имају мање површине под засадима треба да окрече стабла белом бојом јер она одбија светлост и њихово загревање, док већи воћари треба да користе „антифрост” средство којим се спречава кретање вегетације, нагласио је проф. Кесеровић.

Он каже да се фаза мировања воћа може продужити и одлагањем резидбе, премда тај посао воћари већ раде и треба да га заврше до краја фебруара.

Оно што за род воћа може бити штетно у наредном периоду јесу јачи јутарњи мразеви без снега, који би утицали на смањење приноса.

Уколико буде минуса и мраза, најбољи начин да се воће заштити је задимљавање воћњака густим димом који се ствара паљењем стајског ђубрива, влажне сламе..., навео је проф. Кесеровић.

Агрометеоролог Срђан Милакара објашњава да су усеви у фази мировања иако је температура протеклих дана била неуобичајена за ово доба године.

Било је година када су регистроване тако високе температуре, рецимо 2007, 2008, 1989, 1990..., казао је Милакара.


Резидба траје

Резидба воћа је у току и, по речима менаyера продаје Николе Лончара, у Земљорадничкој задруги „Воћар” у Новом Сланкамену тај посао је кренуо још пре две-три седмице.

Задруга има четрдесетак задругара који под засадима јабука, бресака и шљива имају око 500 хектара, па у резидби учествује велики број воћара да би посао завршили до краја месеца.


Било је, додао је, високих температура на овим нашим подручјима, али без негативног утицаја на стање озимих усева, а и воћа, зато што су температура у приземном слоју и ноћне температура још увек ниске и примерене овом делу године.

Истиче да појаве епизода високих температура које трају неколико дана нису довољне да испровоцирају покретање воћних сокова код воћарских култура.

Могу бити угрожене неке раноцветајуће воћке, брескве, нектарине и кајсије, али пошто температуре нису јако високе и не трају дуго, не би требало да буде проблема. Очекује се пад температуре наредних дана, тако да ће се све вратити на своје место, наглашава Милакара.

Каже да у јануару није било довољно кише, као ни снега, али да се очекује наредних дана појава падавина, најпре кише, а онда и снега, нарочито јужније од Саве и Дунава.

Снег је добар изолатор за озиме усеве уколико се појаве ниске температуре у приземном слоју ваздуха. И без снега, температура земљишта у сетвеном слоју, у зони корена, углавном су биле позитивне, тако да за стање озимих усева то није било алармантно, објашњава Милакара.

Истиче да у равничарским крајевима није било ниских температура које би угрожавале стање озимих култура.

Прогнозе су такве да ће бити хладније, у складу с календаром, тако да неће бити проблема, навео је Срђан Милакара.

Истиче да су температуре биле погодне за појаву глодара, али да пољопривредници знају како да заштите усеве.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести