ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: Највише се пазари воће и сезонско поврће

На Футошку пијацу, која је углавном увек пуна, утиче хладно и магловито време, због којег последњих дана чак и она бива помало пуста.
е
Фото: Дневник (В. Фифа)

Иако је јуче на тој пијаци неколико тезги остало празно, остале су биле попуњене поврћем, воћем, зачинима, тестенинама, разноразним производима и зимницом. Млади продавац Немања је за „Дневник” навео да је Футошка пијаца, када је магловито и хладно, празна до 9–10 часова, али да након тога људи почињу да долазе у великом броју, без обзира на хладноћу. Продавачица зимнице на тој пијаци је такође открила да суграђани долазе редовно и да су, како каже, заинтересовани за куповину зимнице.

У разговору са грађанима сазнали смо да се сада највише купује воће, али и сезонско поврће. На тој пијаци је за килограм кромпира потребно издвојити 60 динара, колико и за исту количину црног лука, док три главице купуса коштају 100 динара. Килограм карфиола стаје од 140 до 170 динара, а парадајза 120. Ротквице и даље красе тезге на Футошкој пијаци и за везу је потребно издвојити 50 динара, док килограм шаргарепе кошта 60. Неколико суграђана је навело да су почели да купују спанаћ, који на тој пијаци кошта 150 динара (цена за килограм очишћеног).

Када је у питању воће, килограм банана кошта око 110 динара, а оне лошијег квалитета око 50. Многима омиљене мандарине стају 100 динара, док је за килограм поморанџи потребно издвојити око 150. Често неизбежан додатак за чај у ове хладне дане је лимун, чији килограм на Футошкој пијаци кошта око 140 динара.

На тој пијаци постоји неколико тезги на којима је постављена разноврсна зимница. Да зима не може ништа њеним љубитељима – установили смо јуче, када су Новосађани за теглу ајвара давали од 350 до 500 динара. Мала тегла џема од малине на једној тезги кошта 250 динара, а велика тегла џема од кајсије од 300 до 500. Љубитељи компота од трешње, дуње или вишње на тој пијаци за једну теглу морају да издвоје од 200 до 250 динара, док литар домаћег сока од зове, јагоде, трешње или кајсије кошта 200 динара.

Што се тиче туршије, понуда је такође разноврсна, те је за теглу мешане салате потребно издвојити 100 динара, колико кошта и тегла киселе паприке с реном, док литар и по сока од парадајза стаје 150. На једној тезги постоји могућност куповине на одређене веће или мање количине те килограм туршије кошта 250 динара. Иста цена важи и за црвену киселу паприку, кисели карфиол, краставце и купус, који, како сазнајемо, добро пролази, док је за килограм цвекле потребно издвојити 150 динара.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести