Због неплаћених обавеза извршитељи ће вас и изути

Око милион људи у Србији у блиској будућности може да очекује да им јавни извршитељи дођу на врата! Према подацима Коморе јавних извршитеља управо толико предмета имају  у раду.
1
Фото: Ilustracija

Дуговања има по свим основама, од комуналних, преко предузећа у стечају, па све до дуговања на основу правоснажних судских пресуда. Највећи број предмета су управо неплаћени рачуни за комуналне услуге.Наплата се може одогодити ако дужник донесе потврду да месецима не прима плату. Исто тако може доћи до обуствае због опште немашти. Посебно обазриви треба да буду власници станова издатих подстанарима јер и њихова покретна имовина може бити предмет заплене

Када повериоци исцрпе све правне могућности, а дуг ипак не наплати, тада заправо почиње посао јавног извршитеља. 

Како дугови стужу у портфолио узвршитеља?

Уколико се дуг не измири у року од осам дана, или не преда приговор на пресуду, они куцају на врата, пописују и плене имовину дужника. Предмет извршења може бити буквално све што дужник поседује, што се у јавним регистрима води на његово име. На пример, ауто, непокретна имовина... 

Која ће се имовина продавати зависи од висине дуга и вредности имовине. У поступку извршења  дужници имају своја права. Није могуће запленити  имовину која се сматра потребном за живот појединца или породице.

Када су у питању покретне ствари не може да се заплени одећа, обућа, шпорет, фрижидер, као и залихе хране и огрева за три месеца и новца за месец дана. Уколико је дужник корисник неких социјалних давања, прима дечији додатак или инвалиднина, ни то не може бити предмет заплене. Док се зараде и пензије обустављају највише до две трећине укупног износа.

Али, ако је дужник на пример столар или фризерка и тако зарађује за живот и издржава породицу, то се не сматра основном имовином потребном за живот. Тада би предмет извршења била и сва њихова средства за рад, у случају столара све машине, а у случају фризерке сва опрема за фризерски салон фен за косу или хауба.

10 година за апсолутну  застару

Уколико је дужник, подстанар и на тој адреси и пријављен, осим њега дугове плаћа и власник тог стана. Али, и он има своја права.Овом проблемаитком недавно се бавио сајт “Каматица”  . У комори јавних извшитеља објаснили су  да би то „треће лице“ требало да покрене поступак за доказивање да је имовина у стану његова, али ни то не зауставља извршења. Тек када то суд утврди, обуставља се пленидба имовине. И зато они апелују на све дужнике да је најбоље „да се са извршитељима и сарађује“, као и да заједнички могу пронаћи и „олакшавајуће околности“.

8 дана се чека извршитељ па креће

Једна од њих је ако, на пример, дужник донесе потврду да месецима није примио зараду. Такође, могућ је и договор да се дуг отплаћује на рате. И на крају, цео поступак принудне наплате дуговања, уколико се то недвосмислено утврди, може се потпуно зауставити због немаштине, односно сиромаштва дужника.


Ради се пуном паром

Од 2012. године, када је комора основана, до данас било је укупно око два милиона предмета. Половина од тога је решена. Дужници се најчешће жале на висину дуга, односно, како је могуће да за неку комуналну услугу дугују 5.000 динара, а на крају им се плени имовина у вредности од 40.000 динара. У Комори објашњавају да је део тога камата, која се обрачунава сваки дан, а остатак иде за трошкове принудне наплате, која је сама по себи веома скупа.


Приватни извршитеља из Новом Сада Александар Дуркулић каже да су имали случајеве да се наплата обустави.То је када се установи да дужник нема примања , приходе на рачунима у банци  и непокретну имовину. Извршитељи обилазе неколико пута место на којем је пријављен на адреси становања у личној карти.Уколико ни ту нема могућности  за наплату поступак се обуставља.Повериоци на то нерадо пристају .А и након обуставе могу поново да покрену  поступак ако се имовинске прилике дужника промене,запосли се стекне имовину.Све се прекида након 10 година када наступа апсолутна застарелост.

Д.Вујошевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести