Опрему Млина Кањижа самлео извршитељ

НОВИ САД: Имовина Млина “Кањижа” д.о.о. у стечају други пут је понуђена на продају јавним надметањем по огласу који је расписао стечајни управник Богдан Јовановић, а да ли ће бити купаца знаће се сутра до подне, када је рок да заинтересовани уплате депозит или да као депозит положе првокласну  банкарску гаранцију.
mlin kanjiza
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Јавно надметање ће се одржати 17. априла у 12 сати у просторијама Привредне коморе у Суботици.

Први оглас за продају имовине Млина “Кањижа” расписан крајем прошле године био је неуспешан јер за пазар није било заинтересованих. Имовина кањишке фирме је понуђена на продају у три целине, при чему је највреднија прва, коју чине зграде прехрамбене индустрије и производње пића, зграде старог и новог млина, трафо станица, столарска радионица, помоћна зграда, портирница, силоси и пекара, као и имовина на парцелама у улицама Суботички пут 70 и 72 и Франкопановој 5 у Кањижи.

Из прве целине комплетна имовина и опрема  понуђени су по почетној цени од 65.501.692 динара, а за учешће на лицитацији неопходна је уплата депозита у износу од 34.934.235 динара. На предстојећој лицитацији ће, као друга целина за продају бити понуђен камион-цистерна за брашно по почетној цени од 135.000 динара, а трећу целину чини путничко возило “Застава 101” попочетној цени од 27.000 динара.    

Некадашњи Млин “Кањижа” је у транзицији мењао власнике, па га је од Рудолфа Домонкоша из Сенте купила новосадска фирма “Wholemart” д.о.о. Јована Недељковића.

Међутим, то више није млин какав је раније био. Још пре отварања стечаја у једном извршном поступку извршитељ је покупио комплетну млинарску опрему, тако да млин није више у функцији, а остале су празне зграде без опреме. Највреднији део имовине је бетонски силос за складиштење 10.000 тона житарица, који је у функционалном стању, као и управна зграда с делом намењеним за пекару. Оно што може бити магнет за потенцијалне купце је и то што се силос налази на само 150 метара од Тисе, која је проглашена међународним пловним путем тако да је могућ транспорт житарица воденим путем.  


Понуда упола цене

Приликом прве неуспеле лицитација почетна цена за имовину из прве целине, где су силос и други објекти, износила је око 87 милиона динара, а за други покушај почетна цена је умањена за 25 одсто, тако да износи око 540.000 евра.

Силос и остали објекти практично се сада нуде упола цене и велики је знак питања да ли ће бити купаца.


Имовина Млина “Кањижа” је, како смо сазнали, вишеструко оптерећена хипотекама код више банака, тако да ће се евентуалном продајом највероватније намирити повериоци првог реда. Имовине која није оптерећена хипотекама је врло мало, тако да ће тридесетак радника који су дуже време радили без плате, а и пољопривредници којима није плаћена пшеница, остати кратких рукава.       

Већински власник Млина „Кањижа“ је фирма „Wholemark“ д.о.о. из Новог Сада, која је такође у стечају. Пре покретања стечаја рачун кањишке фирме био је у непрекидној блокади 584 дана, а с прекидима чак 1.051 дан. Рачун је био блокиран за потраживања у износу од 101.4 милиона динара, док су укупно пријављена потраживања поверилаца при отварања стечаја била виша од 820 милиона динара, од којих је признато 477 милиона динара, а преостала су оспорена. Београдска фирма „Б2 Холдинг Капитал“ на чији предлог је отворен стечај, потражује 36,3 милиона динара, а међу највећим повериоцима су банке, Републичка дирекција за робне резерве, Пореска управа, АД РК „Оџаци“ из Оџака, Ж „Напредак“ из Горњег Брега....

М. Митровић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести