Осумњиченом за крађу теста из математике укинут притвор

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду укинуо је данас притвор Игору Стаменковићу осумњиченом за крађу теста из математике за малу матуру прошлог месеца и он ће у току поподнева бити пуштен из Окружног затвора у Београду да се брани са слободе.
Apelacioni sud
Фото: Танјуг/видео архива/Апелациони суд

Портпарол Апелационог суда Мирјана Пиљић прецизирала је у изјави за Танјуг да је тај суд усвојио жалбу браниоца окривљеног и преиначио решење Вишег суда у Београду тако што је окривљеном укинуо притвор, који му је био одређен 21. јуна.Стаменковић се терети да је извршио кривично дело повреда тајности података у стицају да кривичним дело одузимање туђе ствари.

Апелациони суд је сматра да се основано се жалбом браниоца указује на битну повреду одредаба кривичног поступка с обизром да су изостали разлози о одлучним чињеницама којима би се оправдао закључак да је испуњен законски услов за продужење притвора.

Тај суд је указао да је у судској пракси више пута указивано да битна обележја кривичног дела која се окривљеном стављају на терет не могу бити основ за продужење притвора већ је неопходно да постоје друге околности које би указивале на постојање опасности да ће он у кратком временском периоду поновити кривично дело.

"По налажењу Апелационог суда околности које је првостепени суд навео указују на апстрактну опасност - могућност да ће поновити кривично дело у кратком периоду, која није довољна да би се окривљеном продужио притвор", навела је Пиљић.

Поводом околности које наводи првостепени суд - да је дошло до одлагања полагања завршног теста из математике, да је нанета штета по интерес Републике Србије, затим штета за рад односно обављање послова Министарства просвете и штета по остваривање права учестика на образовање, Апелациони суд истиче да то не може бити од утицаја на продужење притвора,"јер се оне односе на последицу кривичног дела за које постоји сумња да је окривљени извршио".

"Поред тога првостепени суд није навео разлоге због којих сматра да би евентуално извршење кривичних дела дошло до ометања вођења кривичног поступка.Постојеће околности не указују да ће окривљени боравком на слободи поновити кривично дело у кратком временском периоду нити да би се тиме ометало водење кривичног поступка, због чека је Апелациони суд је уважио жалбу браниоцва окривјеног и укинуо му притвор", навела је Пиљић.

Полиција је након хапшења саопштила да се Стаменковић сумњичи да је искористио непажњу својих колега у штампарији у којој су штампани тестови за завршни испит ученика осмог разреда и том приликом је украо тест из математике.

Сумња се да је то урадио како би тест однео сину, који је матурант једне основне школе у Београду и како би му помогао да лакше положи завршни испит.

Такође, како додаје полиција, сумња се да је уз помоћ сина, решени тест из математике дошао до његових другова и њихових родитеља, након чега су они, уз помоћ апликације "вајбер", делили другим родитељима и ученицима у више основних школа.

Крађа и "проваљивање" теста из математике довели су до одлагања полагања теста из математике за два дана. 

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести