Почиње пријава жртава бивше ОВК суду у Хагу

ХАГ: Специјализована већа Косова саопштила су вечерас да по потврђивању и објављивању прве оптужнице против Саљија Мустафе отпочиње процес пријављивања жртава за учешће у будућем судском поступку.
 Specijalizovana veća Kosova u Hagu Foto: Courtesi Photo
Фото: Специјализованa већа Косова у Хагу Фото: Courtesi Photo

Лица која докажу да су лично претрпела штету, укључујући физичку, менталну или материјалну штету као директну последицу кривичних дела наведених у потврђеној оптужници могу сада да се пријаве да учествују у поступку, напомиње се у саопштењу.

Након тога, судија одлучује да ли лица која су се пријавила могу да добију процедурални статус жртве која учествује у поступку пред Специјализованим већима.

Жртве које учествују у поступцима пред Специјализованим већима ће образовати једну или више група.Свака од ових група ће учествовати у поступку посредством адвоката који има улогу заступника жртава.

Заступник жртава може присуствовати судским седницама, а током поступка редовно обавештава жртве о одвијању поступка.

Заступник жртава ће тражити да чује ставове жртава, саслушати њихове проблеме и изнети их пред надлежне судије.

Жртве које учествују у поступцима пред Специјализованим већима имају одређена права, укључујући право да буду обавештене, да им се призна статус жртве, као и да добију накнаду штете.

Тим поводом председница Специјализованих већа Екатерина Трендафилова рекла је да су Специјализована већа надлежна за тешка кривична дела, укључујући злочине против човечности и ратне злочине.

“Ако желимо да правда буде задовољена, не смемо заборавити оне који су пропатили због тих злочина. У нашем суду, жртве ће имати прилику да учествују у судским поступцима и на тај начин учествују у задовољењу правде", навела је она.

Секретар суда Фиделма Донлон истакал је да су Специјализована већа Косова решена да омогуће жртвама да учествују у поступцима, уз помоћ адвоката који заступа жртве.

“Служба за учешће жртава Специјализованих већа ће учинити све да помогне жртвама у попуњавању пријава, које ће се затим обрађивати на сигуран и поверљив начин”, напоменула је она.

Специјализовани тужилац Џек Смит истакао је да је Неопходно да се чују гласови жртава у поступцима који ће се водити.

“Апелујем на све који су претрпели патње услед кривичних дела из оптужнице да се укључе у овај поступак,” навео је Смит.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести