АЛЕКСАНДРУ КАРИШИКУ УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ВОЈВОДИНЕ „МИЛОШ ЦРЊАНСКИ” „Медијакулт” ТВ есеју о Мирославу Антићу

Редитељу Александру Каришику јуче је уручена награда Медијакулт за документарни есеј “Окован у слободи – Мирослав Антић” у продукцији куће Панорама плус.
a
Фото: medijakult

Награда , коју додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански” за  најбољу телевизијску емисију из области културе, Каришика је завредео свеобухватним, који једну изузетну уметничку личност наших простора овековечује у савременом медијском изразу.

„Саговорници - савременици Мирослава Антића -  и интерпретатори сценско синематичних призора, на аутентичан и занимљив начин дочаравају ванвременски опус уметника. Прилагодивши приступ мери која је неопходна да би у потпуности поштовали оригиналност и непоновљивост велике личности, ствараоци овог документарца ипак проналазе начин да остваре сопствене креативне замисли. Комплексност Антићеве свестране уметничке и животне плодоносне личности, сасвим примерено и истинито ауторски истражује ауторски тим кроз креативно истраживачки приступ. Посебно се истиче сценаристичко редитељска способност Александра Каришика да зналачки одабере приступ и интерпретацију теме у оквиру аудиовизуелног стваралаштва, а такође и директора фотографије Јована Милинова у инспиративним призорима којим дочарава могућ унутрашњи свет уметника”, наводи се у образложењу жирија, који су творили Синиша Бокан, Јожеф Клем и Мирослав Стајић, уз напомену да је лауреат награде “Медијакулт” веома успешно опус једног од најзначајнијих наших стваралаца поставио у оквир инспирације будућим ауторима.

Специјална награда „Медијакулт”, која се додељује емисијама из области српске културе реализованим ван Србије, припала је Слободану Симојловићу за остварење “Печат браће Љубојевића”, у продукцији Кинотеке Републике Српске. Реч је о биографском сведочанству о животу и делу претеча просветитељске делатности Ђурађа и Теодора Љубојевића. „Пратећи развој њиховог  подухвата, на пријемчив и оригиналан начин дочарава импулс тежње за очувањем националног бића у облику писменог наслеђа. На плану аудиовизуелне интерпретације нарације, ово остварење садржи оригинална решења којима дочарава призоре епских подухвата путовања у неизвесност. Изазов за ауторе емисије је свакако интерпретација историјских чињеница и транспозиција истих у савремени медијски израз, а овом задатку аутор веома тачно и прецизно одговора креативним решењима која су потпуно адекватна. Коришћењем историјске грађе, креацијом новог филмског материјала, оживљен и осветљен је дух времена у коме су стварали браћа Љубојевић као и њихов подухват”, навео је жири.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести