"Делиријум тременс" отворио 54. Филмске сусрете

НИШ: "Делиријум тременс", нови филм познатог српског редитеља и сценаристе Горана Марковића, свечано је синоћ отворио 54. Фестивал глумачких остварења играног филма "Филмски сусрети" у Нишу, који ће трајати до 31. августа.
filmski susreti
Фото: Printscreen

Филм је снимљен након великог успеха истоимене позоришне представе Београдског драмског позоришта и посвећен доајену нашег глумишта Предрагу Пеци Ејдусу. 

Председница трочланог жирија глумица Нела Михаиловић, уз Горана Радаковића и Тамару Алексић, донеће одлуку о осам глумачких награда за улоге у укупно 12 филмова, колико ће бити приказано у такмичарском програму.

Нела Михаиловић поздравила је публику и назвала је правим чуварем овог дивног фестивала, уз традиционални поздрав: "Колеге глумци - тврђава је наша"!

Након овог поздрава сви глумци су изашли на сцену да поздраве публику, предвођени Тихомиром Тиком Станићем, Горицом Поповић и осталом глумачком екипом филма "Делиријум тременс", у пратњи Милице Зарић, Береде Решид, Срђана Тимарова, Маше Дакић, Филипа Чоловића и осталих глумаца гостију фестивала.

Председник Удружења глумаца Србије Владан Живковић уручио је глумици Горици Поповић плакету "Павле Вуисић" за изузетан допринос уметности глуме у домаћем филму. 

Уз ватромет, Горица Поповић прогласила је 54. Филмске свечаности отвореним, док су глумци са сцене традиционално бацили по једну ружу публици.

Градоначелник Ниша, Дарко Булатовић, по традицији предао је кључеве Ниша председници жирија 54. Филмских сусрета, глумици Нели Михајловић.

Награда "Павле Вуисић" се додељује за допринос уметности, а Горица је наклоном захвалила на овако високом признању, прогласила фестивал отвореним, након чега је почео традиционални ватромет.

Павле Вуисић и ја смо мало глумили заједно, али ми је била част да му будем партнерка и остао ми је у драгом сећању. Ово је круна мог глумачког рада, поготову што се додељује у Нишу и од колега. Ја не стављам овде тачку, стављам зарез. Хвала вам Нишлије, рекла је Поповићева којој су пошле сузе током обраћања многобројној публици.

Она је истакла да је врло важно што Филмски сусрети опстају више од пет деценија и да је нишка публика оно што чини великом ову манифестацију.

На препуној Летњој позорници на нишкој Тврђави, уметници су добили бучне аплаузе од више од 3.000 грађана у публици.

Глумци су до Тврђаве дошли ходајући црвеним тепихом, а у појединим тренуцима тешко су се пробијали због деце и фанова који су тражили своје секунде са омиљеним глумцима да би добили аутограм или снимили заједнички селфи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести