Делиријум тременс отвара 54. Филмске сусрете у Нишу

НИШ: "Делиријум тременс" редитеља и сценаристе Горана Марковића, снимљен након великог успеха истоимене позоришне представе Београдског драмског позоришта, отвориће 54. Фестивал глумачких остварења играног филма "Филмски сусрети" у Нишу који ће ове године бити одржан од 24. до 30. августа. 
d
Фото: Youtube Printscreen

Верујем да не постоји бољи избор за отварање глумачких свечаности у Нишу јер је Горан Марковић, дете великих глумаца Оливере и Радета Марковића којима смо симболично посветили филм ''Турнеја'', из своје велике љубави према глумцима и окружењу у коме је провео буквално цео свој и професионални и приватни век, креирао потресну причу и оду нашој уметности у којој се срећом препознају и људи са друге стране (непостојеће) рампе-публика, изјавио је овим поводом, за главну улогу у овом филму више пута награђиван, Тихомир Станић.

Станић глуми Дагија, чувеног глумца, који преоптерећен великим бројем представа и снимања, спас тражи у алкохолу, али упада у алкохолно лудило - делиријум тременс и завршава у болници. 

Станић је већ добио награду за најбољег глумца за улогу у овом филму на овогодишњем Фесту, награду "Бата Живојиновић" за најбољу мушку улогу на "Софесту", као и награду за најбољег глумца на недавно завршеном "Green Montenegrpo International филм фестивалу" на Жабљаку. 

Филм је снимљен у продукцији РТС-а по жељи доајена нашег глумишта Предрага Пеце Ејдуса, који је нажалост дочекао само почетак снимања. 

Сценарио за представу и филм је такође написао Горан Марковић, инспирисан управо Пецином судбином, а окружен глумцима од свог рођења, знатижељан да открије шта покреће оне чији живот је глума без обзира на последице која та преданост или чак зависност носи.

У филму играју Анита Манчић, Горица Поповић, Драган Петровић Пеле, Нада Шаргин, Миодраг Мики Крстовић, Игор Ђорђевић, Береда Решит, Милица Зарић, Светозар Цветковић, Маша Дакић, Горан Даничић и Срђан Тимаров.

По традицији, на отварању нишких "Филмских сусрета" уручује се награда за животно дело "Павле Вуисић" за изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму и њему сличним медијима, коју је за 2019. годину добила Горица Поповић која у филму "Делиријум тременс" тумачи улогу Бебе.

Филм ће се у биоскопима широм земље и региона наћи од 29. августа у дистрибуцији "Fame Solutions "-а.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести