ФЦС подржао за шест дугометражних играних филмова

БЕОГРАД: На конкурсу Филмског центра Србије за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова одабрани су пројекти Борише Симовића, Олега Новковића, Ивана Икића, Саболча Толнаија, Косте Ђорђевића и Огњена Главонића.
film, freeimages
Фото: Freeimages

Петочлана Комисија ФЦС, која је од 57 одабрала шест пројеката, радила у саставу: Гордан Михић (председник), Кристина Ђуковић, Мирослав Лекић, Бојан Вулетић и Марко Јоцић.

Дебитантски филм Борише Симовића "Из светла: Луминоус" настаје у продукцији Кошутњак филма и по сценарију Александра Радивојевића, а на конкурсу је подржан са 30 милиона динара. 
Главни јунак филма је чувени српски научник Никола Тесла, а сценарио се фокусира на преломни, а мало познати тренутак у Теслином професионалном и личном животу. 

Аутори не полазе од класичног биографског приступа, већ пружају предложак који је сугестиван, универзално разумљив и потенцијално атрактиван посетиоцима биоскопа на свим меридијанима, оценили су чланови Комисије. 
Нова пројекат Олега Новковића носи наслов "Живи човек", а у питању је егзистенцијалистичка драма са елементима комедије о последњем овоземљском дану идеалисте и бунтовника, пропалог рокера. 

Ова урбана роматична, имнтимна и духовита прича сценаристкиње Милене Марковић, поседује, како је констатовала Комисија, универзалност и необичну носталгију, па лако може бити прави генерацијски филм, а на конкурсу је подржан са 30 милиона динара.
"Корисници" Ивана Икића, подржани са 30 милиона динара, доносе тему безусловне љубави у лицемерном систему.

Прича о љубавном троуглу међу корисницима специјалног дома за децу са посебним потребама, на ефектан и директан начин говори о правим, јаким емоцијама и друштвеним и системским конвенцијама које покушавају да те емоције ограниче и спутају. 
Пројекат "Вожња бициклом са Золијем Турчином" сценаристе, редитеља и продуцента Саболча Толнаија представља адаптацију истоименог епистоларног романа Аарона Блума. 

Прича о младој Клари која из учмалог живота у забаченом бачком месту и брака са далеко старијим мужем бежи у фантазије о младом љубавнику Золију, преточена је у сценарио, филмску љубавну драму, на изузетно оригиналан начин, оценили су чланови Комисије и определили 29 милиона динара за тај пројекат.

"Жал" је, како је констатовала Комисија, веома занимљив сценарио редитеља/сценаристе Косте Ђорђевића који на аутентичан начин открива један нови поглед на генерацију адолесцената, који се тек спремају да закораче у живот.
С обзиром на "С/Кидање" први филм младог редитеља Косте Ђорђевића, Комисија је сигурна да је "Жал" одличан тематски наставак проблематике коју је у свом првом филму већ начео због чега је подржан са 27 милиона динара.

Дебитантски играни филм Огњена Главонића "Терет" доноси причу о дану једног возача ширећи идеју на контекст распада целе једне земље и најмрачније тренутке у њеној историји. 
Филм, подржан са четири милиона динара, обрађује изузетно важну универзалну и актуелну тему, која се тиче философског питања одговорности, као и односа оца и сина, те постаје метафора српског друштва и једног историјског периода земље. 

Управни одбор Филмског центра Србије усвојио је Предлог Комисије, уз констатацију да је у свему у складу са конкурсом и релевантним позитивним прописима, као и складу са буџетским средствима опредељеним за Конкурс обезбеђеним од стране Центра.
Следећи конкурс ФЦС-а биће расписан у фебруару 2018. године.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести