Филм “Концентриши се, баба” онлајн широм света од 18. јануара

САРАЈЕВО: Филмско остварење “Концентриши се, баба” сценаристе и редитеља Пјера Жалице из Сарајева, од 18. јануара биће доступно за публику широм света на онлајн ОнДиманд платформи кућног биоскопа Митинг Поинт - Ondemand.kinomeetingpouin.ba.
b
Фото: Youtube Printscreen

Прошлогодишњи 26. Сарајево Филм Фестивал (2020) отворен је управо овим филмом који је тада имао светску премијеру, и како је био представљен виртуелно, у прва два сата филм је гледало скоро 14.000 људи у 42 земље.

У копродукцији Босне и Херцеговине и Турске, филм ће од понедељка бити доступан широм света, а сам најавни слоган гласи “Једна породица, два тестамента, један рат”.

Укратко, радња је следећа: у априлу 1992. године, бројна породица, разбацана по целој Југославији, окупља се у Сарајеву око старе мајке која је на самрти. Баба није добро, али прогноза породичног лекара да је њена смрт питање минута, претвара се у сате, а затим и дане. Почињу сплетке, сукоби и преваре око наследства које ће остати иза старице, а нарочито око велике породичне куће у Сарајеву. Баба и последњим уздасима вољно учествује у томе, а можда је управо то и одржава у животу. Интриге и сплеткарење на штету једне од сестара овој породици су важније од јасних, застрашујућих знакова надолазеће катаклизме, а када је превара откривена, већ је све касно.

У филму који је у Србији приказан премијерно на Интернационалном фестивалу филмске режије у Лесковцу ЛИФФЕ, играју Емир Хаџихафизбеговић, Бранимир Поповић, Јасна Жалица, Алма Прица, Адмир Гламочак, а у улози бабе је - Мира Бањац.

Редитељ Жалица је познат по филмовима “Гори ватра” где су играли Богдан Диклић и супруга режисера Јасна Жалица, и “Код Амиџе Идриза” са на жалост недавно покојним Мустафом Надаревићем.
Филмске критике новог филма кажу да “Филм пршти живим, физичким интеракцијама глумаца”, или “Емоционално узбудљива фреска у којој се глумци надмећу”, као и “Најбољи и најзрелији филм редитеља Пјера Жалице”.

На платформи Ondemand.kinomeetingpoint.ba до краја месеца биће доступни и филмови “Маре” Андрее Штаке (у БиХ, Хрватској, Србији, Црној Гори, Словенији и Косову), “Пун мјесец” Нермина Хамзагића (у целом свету) и “Отац” Срдана Голубовића (у БиХ и Словенији).

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести