Филм Марка Грбе Сингха награђен у Ниону

БЕОГРАД: "Stars of Gaomeigu“, кратки филм српског редитеља Марка Грбе Сингха, овогодишњег селектора српског такмичарског програма "Beldocs" фестивала, добио је награду за најиновативнији кратки филм на филмском фестивалу "Visions du reel" у Ниону. 
film marka grbe, beldocs festival
Фото: BELDOCS festival

Филм се бави локалним митовима и легендама националне мањине у периферној кинеској провинцији Јунан, као и локалној опсерваторији која их повезује. Реализован је захваљујући "Looking China" пројекту. 

Марко Грба Сингх је рођен 1988. године у Београду. Тренутно је на докторским студијама филмске и ТВ режије на Факултету драмских уметности у Београду. 

Направио је неколико музичких спотова за домаће поп и рок бендове. 

Његови кратки документарци "Касно смо се срели" и "Бледо" имали су светску премијеру на фестивалу "Visions du Reel" у Ниону у Швајцарској.

Његов средњеметражни играни филм "Abdul & Hamza", који се бави судбином избеглица на тлу Европе, премијерно је приказан на фестивалу ФИД Марсеј 2015. године и добио специјалну награду жирија у конкуренцији дебитантских филмова. 

Почетком априла 2016. године, у оквиру пројекта "Looking China", отишао је у Кину и снимио кратки документарац "Stars of Gaomeigu". 

Био је члан студентског жирија на фестивалу у Сан Себастијану 2016. године. Живи и ради у Београду, где пушта музику као Ђ у једном алтернативном клубу. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести