ФИЛМ “РУСКИ КОНЗУЛ” ЗАТВОРИО 52. ФЕСТ: Највећи аплауз за Жарка

БЕОГРАД: Свечаном премијером филма “Руски конзул” Мирослава Лекића, према истоименом роману Вука Драшковића, вечерас је затворен 52. ФЕСТ на великој сцени Мтс Дворане.
Танјуг/Јадранка Илић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Насловну улогу тумачи недавно преминули глумац Жарко Лаушевић, што је уједно био и његов последњи филм који је снимио пред одлазак. 

Управо је Лаушевић постхумно добио најгласнији и најдужи аплауз на крају пројекције новог остварења у препуној Мтс Дворани.

Већи део ауторске и глумачке екипе новог остварења прошетао је свечано на црвеном тепиху и на крају премијере изашао на бину да се поклони публици.

Тако су били виђени режисер и сценариста Мирослав Лекић, књижевник Вук Драшковић,  глумци Небојша Дугалић, Светозар Цветковић, Паулина Манов, Висар Висхка, Даница Радуловић, Славиша Чуровић, Енвер Петровци, Нада Мацанковић, Вахид Џанковић, Љубиша Савановић, Константин Фиданов и многи други.

Запажене улоге у новом филму остварили су још Менсур Схафqиу, Петар Зекавица и недавно преминули македонски глумац Мето Јовановски.

Удовица Жарка Лаушевића,  Анита Лаушевић вечерас је такође виђена на црвеном тепиху и на позорници, а иначе је била ангажована на филму "Руски конзул" око креирања шминке за Жарка Лаушевића.

Сценарио филма "Руски конзул" према роману написао је режисер Мирослав Лекић, уз сарадњу драмског писца Игора Бојовића и књижевника Владимира Табашевића.

Радња филма и истоименог романа (1988) одвија се уназад 50 година у бившој Југославији и приказује комплексан однос српског и албанског народа.

Политичка и друштвена драма прати судбину српског доктора - психијатра Илију Југовића (Небојша Дугалић) који након изненадне смрти пацијенткиње у Београду, по казни партије, одлази на Косово, у Призрен.

Тамо је добио посао лекара опште праксе у локалној болници где је упознао професора историје Љуба Божовића (Жарко Лаушевић), који је умислио да је извесни “Руски конзул“.

Продукцију потписује компанија "Телеком Србија", док је дстрибутер "Арт Виста", и филм ће од 7. марта бити на редовном биоскопском репертоару широм Србије.

Редитељ Мирослав Лекић и глумац Жарко Лаушевић припремали су пројекат "Руски конзул" последње четири године, и снимали га пуна два месеца током лета 2023. у Пожаревцу и Младеновцу.

Пре тога су успешно сарађивали на антологијским остварењима - “Догодило се на данашњи дан” (1987), “Боље од бекства” (1993), “Нож” (1999), као и у серији од три сезоне  “Државни службеник” (2018/2022).

На свечаности поводом затварања 52. ФЕСТ-а црвеним тепихом су прошетали и уметнички директор и селектор Југослав Пантелић, домаћи лауреати ФЕСТ-ових награда редитељи Марко Ђорђевић за филм "За данас толико" и Младен Ђорђевић за дело "Радничка класа иде у пакао" и многи други уметници и гости фестивала.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести