Ивану Икићу награда “Живојин Жика Павловић“ за филм “Оаза“

ЛЕСКОВАЦ: Редитељ Иван Икић овогодишњи је добитник Гран при награде "Живојин Жика Павловић" на 14. Лесковачком интернационалном фестивалу филмске режије, саопштила је дирекција манифестације.
o
Фото: Youtube Printscreen

Једногласну одлуку о добитнику донео је жири који чине редитељ Горан Марковић, словеначки редитељ Клемен Дворник и глумац Марко Јанкетић, који су навели да "редитељ са једноставном лакоћом филмског језика и ненаметљивим редитељским поступком открива необичну, а универзалну љубавну причу".

Жири је другу награду "Живојин Жика Павловић" доделио Данилу Шербеџији за филм “Тереза 37“, а трећу Антонети Аламат Кусијановић за остварење “Мурина“.

Специјално признање за режију добио је Срђан Драгојевић за "Небеса".

Добитница награде "Лиффе" за најбољу женску улогу је Лана Барић за насловну ролу у филму "Тереза 37", док је признање за најбољу мушку улогу припало словеначком глумцу Сандију Павлину за улогу у филму “Сан Ремо “ у режији Мирослава Мандића.

У селекцији "Дивљи филм", жири који чине редитељи Марко Сопић и Синиша Цветић и драматург Коста Пешевски за најбољу режију је наградио Далибора Матанића за филм “Зора“ и образложио да он “на најбољи начин својом оригиналношћу и аутентичношћу филмског језика и визуелном естетиком представља управо оно што се тражи у овој селекцији".

Гран при "Радомир Бајо Шарановић" за најбољег младог редитеља у селекцији "Студентски филм" освојила је Исидора Ратковић из Сарајева за остварење "Зашто не заплешете?".

Друга награда за најбољег младог редитеља отишла је у руке Матији Лукачу за режију филма "Полица 21", а трећа награда Николи Вучинићу за остварење "Велика достигнућа".

Награде ће бити уручене вечерас у Народном позоришту у Лесковцу на церемонији свечаног затварања Фестивала, а након пројекције филма "Нечиста крв - грех предака" у режији Милутина Петровића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести