Отворени Филмски сусрети у Нишу МИРЈАНА КАРАНОВИЋ добијену НАГРАДУ посветила КОЛЕГИ Бранку Цвејићу

НИШ: Фестивал "Филмски сусрети" у Нишу вечерас је почео уручењем награде "Павле Вуисић" за животно дело глумици Мирјани Карановић, као и приказивањем филмова "Траг дивљачи", "Ко жив, ко мртав" и "Овуда ће проћи пут".
Film bioskop/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

На отварању 58. Фестивала глумачких остварења играног филма "Филмски сусрети", Карановић је признање Удружења филмских глумаца Србије "Павле Вуисић" у емотивном говору посветила свом колеги глумцу Бранку Цвејићу (1946-2022).

У свом обраћању пред посетиоцима Летње позорнице Нишке тврђаве, Карановић је рекла да мисли сваки дан на Цвејића, који је био "диван пријатељ и сарадник".

Он ми ужасно недостаје. И надам се, Цвејо, да можда чујеш ово. Можда ћемо се поново срести једног дана. Не знам, нико то не зна. Не верујем да ће бити скоро. Ко што каже моја Петрија (из филма 'Петријин венац'): 'Неће то ником да се измакне', па неће ни мени, рекла је глумица.

Програм отварања су водили Катарина Радивојевић и Слободан Стефановић, а група глумаца учесника фестивала на позорници тврђаве је извела песме "Принцеза" и, уз помоћ Дечијег хора Чаролија из Ниша, "За милион година", када је испаљен и традиционални фестивалски ватромет.

У ботаничкој башти у Паризу постоји сунчани сат на коме је латинским словима исписано: 'Мерим само весело време'. Нека вам овај фестивал почне весело и лепо, поручила је председница жирија, глумица Нада Блам проглашавајући фестивал отвореним.

Пре свечаног отварања, Карановићеву и остале глумце примила је у Официрском дому градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Фестивал је прве вечери кренуо са филмовима "Траг дивљачи" редитеља Ненада Павловића, трилером о истрази политичког убиства у комунистичкој Југославији 1979. године, у коме играју Радивоје Буквић, Предраг Мики Манојловић, Нада Шаргин, Милош Тимотијевић и други.

"Ко жив, ко мртав" је комедија Радета Ћосића, која прати пар београдских детектива за убиства, а играју Стефан Јевтовић, Милан Васић, Љубомир Бандовић, Драгана Мићаловић, Бане Зеремски и други, док у драми "Овуда ће проћи пут" редитељке Нине Огњановић, поред осталих, глуме Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић.

Како је најављено, на фестивалу где о глумачким наградама одлучује жири глумаца, у коме су поред Блам, Владица Милосављевић и Бранислав Лечић, до 1. септембра биће приказано 14 филмова, међу којима је премијера "Што се боре мисли моје" редитеља Милорада Милинковића, који говори о околностима убиства кнеза Михаила Обреновића 1868. године.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести