Ревија у КЦНС: “Отпужујем” Поланског и “Грех” Кончаловског

НОВИ САД: Културни центар Новог Сада, као и досад, током трајања Феста такође приказује филмове с овог нашег најзначајнијег филмског фестивала, овог пута под називом “50. ФИЛМ 2020”.
f
Фото: Ilustracija

У оквиру ове ревије, Културни центар Новог Сада припремио је петнаестак филмова с овогодишњег Феста, који почињу да се приказују у њиховом биоскопу у Католичкој порти, почев од данас, у терминима од 19 и од 21 час.

Ова ревија филмова започеће вечерас пројекцијама филмова “Случај Макавејев или процес у биоскопској сали” редитеља Горана Радовановића (19 сати) и оскаровског победника “Паразита” (21 час) редитеља Бонг Џон Хоа. Манифестација у КЦНС се сутра наставља пројекцијом филмова “Ема” Пабла Лорена и “Тело Христово” пољског редитеља Јана Комасе.

Потом следе филмови: “Дајте ми слободу” Кирила Михановског и “Осиња мрежа” Оливијеа Асајаса (6. март); “Бела као снег” Ан Фонтен и “Оптужујем” Романа Поланског (7. март); “Соња: Бели лабуд” Ане Севицки и “Величанствени губитници” Себастијана Боренстајна (8. март); “Млади Ахмед” Жан-Пјер Дардена и Лик Дардена и “Грех” Андреја Кончаловског (9. март); “О бесконачности” Роја Андерсона и “Истинита прича о Келијевој банди” Џастина Курцела (10. март); “Упркос магли” Горана Паскаљевића и “Љубав на мрежама” Сафи Небу (11. март).

Међу овим насловима има и остварења која новосадска публика може да види и у биоскопу “Арена синеплекс” на ревији током трајања фестивала, као што су “Осиња мрежа”, “Оптужујем”, и “О бесконачности”, док се остали филмови засад могу погледати само на фестивалским пројекцијама у Културном центру Новог Сада.

Манифестација ФИЛМ је традиционална филмофилска манифестација, која траје већ 50 година и организује је Културни центар Новог Сада у сарадњи са заинтересованим носиоцима ауторских права филмова (дистрибутери, амбасаде, инострани културни центри и др.). Није део Феста, али је Фест увек добар и снажан повод који увећава интерес најшире јавности за филмску уметност, а посебно за филмове који у навали биоскопске мејyерс понуде тешко успеју да нађу место на биоскопском репертоару. Стога ова манифестација има бројне и верне поборнике, а комплексном квалитетном доживљају филмова непорециво доприноси и најсавременија филмска дигитална техника и комфор за гледаоце.

Заједно са сродним манифестацијама које се у поводу Феста реализују у другим новосадским биоскопима чини логичну целину која доприноси благовременом и квалитетном информисању Новосађана о актуелностима светске кинематографије, наводе у Културном центру Новог Сада.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести