Роберт де Ниро о филму "Ирац" и сарадњи са Скорсезеом

МАРАКЕШ: "Боб има невероватну способност да с гледаоцима сарађује чак и онда када тумачи стварно ужасне ликове и када их увуче унутар чудовишта које игра.
de niro
Фото: Youtube Printscreen

Он је играо у мојих првих осам филмова глумећи социопате, психопате, тешке ликове, а сваки од тих ликова је до краја приближио публици и мене као редитеља учинио славним ", изјавио је Мартин Скорсезе у разговору који с Де Ниром водио крајем прошле године на Филмском фестивалу у Маракешу с новинарком "Политике" Дубравком Лакић, а који лист објављује данас.

Како наводи лист, Лакићева је разговарала са овом двојицом светски прослављених холивудских филмских звезда поводом најаве да ће снимити свој девети заједнички филм, "Ирац", у продукцији " Нетфликса", ТВ гиганта који је недавно започео и продукцију биоскопских филмова.

Пошто је филм снимљен и приказан у оквиру Њујоршког филмског фестивала са значајним успехом, Лакићева је одлучила да разговор сада објави јер ће филм бити приказан на неколико филмских смотри у свету ове јесени.

После фестивала у Трајбеки приказан је у Риму и Лондону, а званична премијера је резервисана за отварања 41. Фукнсјиг фестивала у Каиру 20. новембра. Премијерно приказавање на ТВ каналу Нетфликса већ је заказано за 27. новембар

Током разговора, Де Ниро је испричао да је овај филм припремао 10 година јер је утрошио доста времена на пребацивање садржаја истоименог романа о двојици познатих гангстера у сценарио.

Он игра Френка Ширана, званог "Ирац", који је убијао за мафијашку породицу Бафалино, док је Ал Паћину припала улога синдикалног лидера Џимија Хофе, Ширановог пријатеља. У овој верзији, Хофу, чија је смрт још неразјашњена, убио је баш Ширан.

На питање како је дошло до нове сарадње за девети заједнички филм Де Ниро је објаснио да је Скорсезе његов доживитни сарадник и велики пријатељ и "један од највећих благослова" његовог живота.

"Имао сам велику срећу да сам толико пута сарађивао са Скорсезеом и да имамо тако дугу и креативну везу. Ми смо одрасли у истом кварту, могли смо као али да ми ренемо погрешним утерм, међутим, ми смо се окренули филму и ту смо данас где смо. Он се увек најбоље сналазио са мном као глумцеим", поверио се Де НИро.

"И Паћино и ја смо желели нову сарадњу и било је потребно пуно времена да се поново нађемо заједно у нечему што ће нам одговарати, ''Ирац'' је предивно заједничко искуство", истакао је Де Ниро.

Као студент Страсберговог студија и Глумачке школе Стеле Адлер, Де Ниро (1943) је стекао славу као методски глумац и на питање да ли се нешто у његовом методу глуме променило, одговорио је да се у принципу његов глумачки метод годинама није много променио, али је став према методу постао опуштенији.

"Покушавам да схватим шта је апсолутно неопходно а шта није. Када сам био млађи, био сам више забринутн и нервозан, и мање опуштен у реализацији својих улога, То је сада другачије", каже познати глумац.

На крају опширног интервјуа посвећеног новом филму, Де Ниро се осврнуо и на свој став према америчком председнику Доналду Трампу за кога није имао лепих речи, што је и више пута исказивао у јавности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести