Селекција посвећена Арнолду Шварценегеру у биоскопима широм Србије

БЕОГРАД: На Аустријском филмском фестивалу 2023. који се одржава од 20. до 25. априла у неколико градова у Србији, биће представљена селекција "ЛегендАрни - филмови за сва времена", најавили су организатори. 
Arnold Svarceneger/FELIPE TRUEBA
Фото: EPA/FELIPE TRUEBA

У овом програму публика ће моћи да погледа пет филмских класика са Арнолдом Шварценегером у главној улози: "Конан Варварин" Џона Милијуса (1982), "Терминатор I" Џејмса Камерона (1984), "Предатор" Џона МекТирнана (1987), "Тотални опозив" Пола Верховена (1990) и "Истините лажи" (1994) Џејмса Камерона.

"Ове године уз избор савремених аустријских филмова, бавимо се и једном крупнијом фигуром такође рођеном под Алпима - Арнолдом Шварценегером. Истина, он је своју величанствену спортску каријеру започео у родној земљи, али оно што је затим као глумац, после година перипетија, постигао у Сједињеним Америчким Државама, равно је правом чуду. Од неколико његових амблематичних улога прошло је већ довољно година да се могу гледати у Кинотеци, а о њима писати са носталгијом", истакао је Милутин Петровић, селектор овогодишњег програма Аустријског филмског фестивала.

Поред пројекција филмова, у београдској Кинотеци ће 20. априла бити одржана и презентација књиге есеја "ЛегендАрни" о филмовима са Арнолдом Шварценегером у главној улози.

Уредник овог издања је Александар С. Јанковић, а аутори текстова су Александар С. Јанковић, Милутин Петровић, Биљана Максић, Саша Радојевић, Владимир Славица, и Зоран Стефановић.

"Када сам пре неколико месеци предао ленту "мисс селектор фестивала аустријског филма" свом драгом пријатељу Милутину Петровићу, претпостављао сам да се неће задржати само на селекцији савремене аустријске кинематографије. Наравно да је Арнолд Шварценегер најпознатији Аустријанац, ако изузмемо "брку собосликара", и наравно да ће Милутин направити нешто од те идеје, али не на жовијалан начин како свет доживљава "Аустријског храста", него као последњи поздрав генерације која је овог глумца гледала као мит", навео је Александар С. Јанковић у овој књизи есеја.

Филмски програм селекције биће отворен у Кинотеци 20. априла, пројекцијом филма "Конан Варварин" Џона Милијуса.

У овом биоскопу ће од 20. до 23. априла бити приказана и остварења "Терминатор I"  "Предатор" и "Тотални опозив".

Током ових дана, филмови из селекције "ЛегендАрни" биће приказивани и у биоскопима Cineplexx Галерија у Београду, Cineplexx Promenada и Cineplexx Арена у Новом Саду, а од 20. до 24. априла у биоскопу Cineplexx Крагујевац и Cineplexx Ниш у сарадњи с Нишким културним центром. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести