Серија "Пад" настала по мотивима књиге Жарка Лаушевића на ТВ Суперстар

БЕОГРАД: Серија "Пад" настала по мотивима биографске књиге глумца Жарка Лаушевића "Година прође, дан никад", биће приказивана од 21. јануара у осам наставака на телевизији Суперстар суботом и недељом, најавила је данас ауторска екипа.
Танјуг/ Милош Миливојевић/ нр
Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић/ нр

Редитељ Бојан Вулетић је рекао на конференцији за новинаре да је Лаушевићева прича изнета у књизи само оквир "Пада", и да се серија "не бави форензиком и чињеницама самог догађаја", него "симболично, ситуацијом која је последица ужаса деведесетих".

Вулетић је рекао да му је најзанимљвије била прича како уметник чији је посао да штити хумане вредности, пређе на другу страну и постане деструктиван, а та граница је била веома танка у околностима ратних деведесетих година.

Према његовим речима, серија се удаљава од "Година прoђе, дан никад" са основном идејом да се направи што универзалнија прича, уз промењена имена "и неке нове ситуације и нове ликове који не постоје у књизи".

"Морамо да подсећамо и размишљамо о прошлости да би сада где смо добили одговор. Управо овакви догађаји су нас обележавали на неки начин и данас треба говорити о оваквим стварима управо да се не би дешавале", навео је Вулетић.

Лаушевић је у лето 1993. године у Подгорици приликом сукоба код једног кафића пиштољем усмртио своје нападаче Драгора Пејовића и Радована Вучинића, и тешко ранио Андрију Кажића, за шта је осуђен на вишегодишњу робију. Своје виђење догађаја и потоње судско и затворско искуство описао је у књизи "Година прође, дан никад" (2011).

Продуценти серије су навели да "Пад" прати "познатог југословенског глумца Ивана Маслаћа", кога тумачи Милан Марић, од тренутка када стиже "до стана свог ујака недалеко од места на ком се управо десио сукоб са трагичним последицама".

На конференцији је речено да Лаушевић поводом серије "неће коментарисати никакве наводе из једног јединог разлога - све одговоре на питања дао у својој књизи".

Како је наведено, Лаушевић је био упућен у процесе током припрема и писања серије Телекома Србија и продуцентске куче Фајерфлај, "али није био активни учесник".

Марић је рекао да се са Лаушевићем чуо пре почетка снимања и потом након што је његов колега одгледао снимљене наставке "Пада".

"Он ме позвао као старији колега и имао је потребу да ми пожели срећу. Мало смо искористили време да причамо о глумачком послу. Имао сам осећај да ми говори: 'Ја ти верујем'. То ми је било доста битно", рекао је Марић.

Након што су други пут разговарали, Марић је признао да је био срећан оним што је чуо од Лаушевића, али је додао да ће то што чуо остати између њих двојице.

Према његовим речима, у раду на серији главно питање му је било шта је пад, што је за њега инспиративна и узбудљива тема, пошто "сви вас припремају за успон, а нико не прича како пад изгледа".

Марић је додао да серија није класично драматрушки писана и има вишеслојну структуру, а њему је из техничког угла било занимљиво играти глумца.

"Било је олакшавајуће донекле. Бавим се тим послом, па нисам морао питати неког хирурга како иде његов процес у сали. Али све је морало да буде ново, да себе као глумца склоним, поништим, да бих могао да направим другу личност", навео је Марић.

Глумица Анђела Јовановић је рекла да игра лик Ане која "остаје уз свог човека до краја, без обзира на све".

"Ана је сунце, неко ко доноси светлост у једном мрачном тренутку, пружа прозор у паралелни универзум, где љубав може да победи", рекла је Јовановић.

 Глумица Милица Јаневски игра Сању, прву супругу главног лика, која је с њим од почетка и пре него је постао глумац, која га најбоље познаје.

Сања је лик "достајанствен, принуђен да спашава породицу и преузме одоговрност за други део приче, за децу", а Јаневски истиче да јој је улога била тешка и инспиративна "с обзиром да се ради о глумцима".

У серији рађеној по сценарију Вулетића и Петра Михајловића играју и Борис Исаковић, Мима Караџић, Љубомир Бандовић, Драган Маринковић, Светозар Цветковић, Дубравка Дракић, Крешимир Микић, Изудин Бајровић и други.

Маринковић је рекао да у затвору у "галерији ликова на рубу нормалног друштва" игра Маслаћевог друга, оптуженог за убиство комплетне породице, док Цветковић у серији учествује "као представник прошлог века у коме се распад система дешавао на један начин који данас тешко можемо да замислимо".

"Публика може да види истину о том времену и како један живот може зачас да се промени. Приказаће ране које друштво носи из тог времена", оценио је Цветковић.

Креативни директор Фајерфлаја Бобан Јевтић је рекао да је рад на пројекту почео пре скоро две године реч, као и да је реч "о великом бестселеру, који је истовремено литерарно веома занимљива књига и важан документ о времену".

"Било је најкомпликованије како у књизи таквог садржаја, где је све психолошка драма, наћи јасну форму, да буде занимљива гледаоцу. Пронађена је форма која је захтевнија. Одаљили смо се од књиге, узели смо доста уметничке слободе, али остали верни мотивима књиге", навео је Јевтић.

Директорка дирекције за мултимедију Телекома Србија Александра Мартиновић је рекла да ће серија "Пад" ићи на маркет Берлинала, пошто је "интернационализација играних садржаја стратешки циљ Телекома".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести