"Сви ће људи браћа бити" ЛОРДАН ЗАФРАНОВИЋ отворио филмски фестивал СЕДАМ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ

БЕОГРАД: Фестивал европског дугометражног документарног филма "Седам величанствених" отворен је приказивањем филма "Сви ће људи браћа бити" словачког редитеља Роберта Кирхофа у МТС Дворани.
f
Фото: Promo

Фестивал је отворио редитељ Лордан Зафрановић који се, дочекан топлим аплаузом посетилаца, присетио да је у исту дворану, која се тада звала Дом синдиката, на почетку каријере дошао са документражним филмом "Људи у пролазу" на "Мартовски фествал".

Зафрановић је рекао да је то био филм "који је говорио о људима са маргине", и да је са њим имао велике проблеме 1966. године, када је био почињао "Црни талас" југословенског филма.

Подсетивши да је осамдесетих година снимио документражни "Крв и пепео Јасеновца", Зафрановић је додао да је пре седам дана завршио "доста тежак филм о Јасеновцу, али у играној форми".

Занимљиво је да сам готово увек радио документарни филм пре играног, зато што ми документарни филм омогућава једну студију, у којој са екипом истраживача у разним музејима и сведоцима дођемо до приче, до нечег што је занимљиво, не само за прошлост него и за неко будуће време, рекао је Зафрановић.

 "Сви ће људи браћа бити" говори о потресима који су обликовали Европу у распону од седам деценија, приказаних кроз портрет чехословачког политичара Александра Дубчека (1921-1992), који Кирхоф доноси у духу култног филма "Грађанин Кејн“ Орсона Велса, уз учешће Умберта Ека, Михаила Горбачова, Вацлава Хавела и Зафрановића.

У свом обраћању посетиоцима, Кирхоф је напоменуо да је Дубчек био човек који је имао утопистичке идеје, које се нису оствариле, "али морамо да верујемо да ће се то десити".

Ово није историјски филм, прошлост је само позадина за будућност. Тако сам желео да то буде изражено, рекао је Кирхоф.

Директор фестивала Зоран Поповић је поручио присутнима у великој сали МТС Дворане да је "Седам величанствених" "велики празник модерног филма", као и да на фестивал документарног филма "долазимо да славимо неочекиваност живота".

Поповић је навео да гледаоци у наредних седам дана могу уживати "у неким од најсјајнијих филмова документаристичке сцене Европе", које су направили "неки од врхунских аутора који су гледали свет другачијим очима".

Захваљујући њима можемо да видимо како изгледа свет у коме живимо и да разумемо једни друге и сами себе, поручио је Поповић, док је селектор фестивала Туе Стин Милер подсетио на почетке фестивала и напоменуо "да са својим 19-им издањем напушта тинејџерско доба".

Фестивал “Седам величанствених“ траје до 17. септембра у МТС Дворани, а на затварању ће бити премијерно приказан документарац редитеља Луке Попадића "Моја швајцарска војска", рађен на основу његових искустава као официра у служењу војске у Швајцарској.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести