Зафрановић: Српски филм је веома жилав

БЕОГРАД: Српски филм је одувек био контра комерцијалних владајућих токова светске кинематографије, прави се за мале паре и врло је жилав, казао је Тањугу редитељ Лордан Зафрановић. 
1
Фото: Youtube Printscreen

Један од најзначајњих југословенских редитеља председаваће петочланим жиријем који ће наградити најбоља остварења и ствараоце домаћег филма на предстојећем Фесту. 

Зафрановић каже да Србија има традицију стварања остварења са документаристичким оквиром који су на уверљив начин показивали најболније и најосетљивије тачке друштва. 

"У Југославији је српски филм забрањиван и цензурисац, али је ето преживео све. Увек имам велика очекивања од редитеља из Србије, јер на различит начин говоре и данашњем свету. Сигуран сам да ће жири којим председавам и публика Феста имати прилику да види одличне филмове настале у Србији", казао је Зафрановић. 

Он напомиње да је Фест упркос свему опстао као један од најзначајњих филсмких фестивала у овом делу Европе. 

"Фест је без сумње празник филма. Малопре сам срео неколико пријатеља који памте први Фест, али нажалост они ме информишу ко је све умро у међувремену од људи који годинама на различите начине утицали на Фест. Новинарским извештавањем или прављењем филмова Фест је остао место сусрета филмских занесењака и људи који верују да ће кинематографија упркос свему опстати", казао је Зафрановић. 

Са РТС-ом пројекат "Деца Козаре"

Славни редитељ је истакао да је боравак у Београду искористио да преговара са РТС-ом око настанка филма "Деца Козаре". 

"Сценарио за тај филм је написао Арсен Диклић и људи у менаџменту РТС-у су сагласни да уђемо у реализацију снимања тог остварења. Злочини у Другом светском рату су тема коју ја стално провлачим кроз своје филмове. Тако ће бити и овог пута. Видећемо како ће продуценти заокружити целу причу, али ја сам оптимиста", казао је Зафрановић. 

На Фест стиже неколико филмова из Хрватске. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести