Александар Танурџић добитник награде "Гроздана Олујић" за роман "Лакримаријум"

БЕОГРАД: Млади књижевник Александар Танурџић добитник је награде "Гроздана Олујић" за свој роман "Лакримаријум" (Прометеј, Нови Сад), за 2022. годину, чија је свечана додела одржана данас у Вуковој задужбини.
knjige pix
Фото: Pixabay.com

Фондација "Гроздана Олујић" и Српска књижевна задруга организовали су друго проглашење и доделу награде у Свечаној сали наведене институције.

Лауреат Танурџић је истакао да је изузетно захвалан Фондацији на додељеној награди која му веома значи, посебно јер му је прва у каријери.

"Велика је част бити добитник награде која носи име "Гроздана Олујић". Тако се нама младима, ако се можемо тако назвати, јер је конкурс до 35 година, даје јак ветар у леђа. Желим да се захвалим свим женама, као и својој јунакињи у роману Ани Катић", рекао је награђени писац.

Стручни жири је након аргументоване расправе једногласно одлучио да Награду "Гроздана Олујић" за 2022. годину добије роман "Лакримаријум" Александра Танурџића.

"Морам даље да пазим шта радим и само да наставим да стварам, пишем. Гроздана Олујић нам је оставила велики аманет. Надам се да ће и следеће године бити велики одзив на овај конкурс, и да ће нас чекати још много добрих књига", закључио је Александар Танурџић.

Награда "Гроздана Олујић" основана је са циљем да подстиче и промовише стваралаштво младих писаца за децу и одрасле.

Додељује се за најбоље прозно дело за децу и одрасле – роман, збирку краће прозе, бајку – објављено на српском језику 2022. године.

Добитник награде може бити аутор до 35 година старости у години објављивања књиге.

Жири проглашава добитника или добитницу на рођендан Гроздане Олујић, 30. августа, а грађени аутор добија плакету и новчани износ.

О награди одлучује жири у саставу: професор др Предраг Петровић, др Тијана Тропин и проф. др Јелена Панић Мараш (председник).

У образложењу за награђени роман "Лакримаријум", жири је нагласио да се у њему налази нешто од особина прозе Гроздане Олујић - "тематизовање особених женских ликова и друштвеног окружења што понекад намеће окове књижевним јунацима, које је веома често тешко скинути".

Како је наведено, нови роман "Лакримаријум" представља једну у основи табу тему - женски стерилитет и све проблеме које носи са собом, те је тежиште приповедања окренуто ка унутрашњем свету главне јунакиње Ане Катић.

"Аутентично, живописно, сликовито, аутор романа "Лакримаријум" приказује личну борбу за потомство, посрнућа и суноврате, што се прелива и на све остале аспекте живота јунакиње. Психолошки веома вешто изведен, роман има за тему и слику патње јунакиње, симболично уоквирене лакримаријумом - посудом за скупљање суза за свом нерођеном децом, за неоплођеним ембрионима и неуспелим вештачким оплодњама", записао је жири.

Прва Награда „Гроздана Олујић“ додељена је у Српској књижевној задрузи 30. августа 2022. године Ани Марији Грбић за збирку краће прозе “Срнећа леђа”.

Гроздана Олујић (Ердевик, 1934 - Београд, 2019) била је српска списатељица, ауторка романа и многих књига бајки, есејисткиња, преводитељка и антологичарка.

Легат Гроздане Олујић налази се у кући "Адлигат" у Београду.

Добитница је многих књижевних награда и признања, домаћих и страних: Повеља за животно дело Удружења књижевника Србије (2004), НИН-ова награда за најбољи роман (2009), награда Политикиног забавника (1980), три награде Змајевих дечјих игара уз повељу (2001), "Бора Станковић" (2018), награда за најбољу светску причу и награда за најбољу модерну бајку света (1994).

Додељен јој је витешки орден "Dannebrog", 31. августа 1977. године.

Била је почасни члан Универзитета у Ајови (САД) од 1970. и почасни грађанин града Осла (Норвешка).

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести