Ненад Милошевић лауреат награде „Биљана Јовановић“

НОВИ САД: Београдски песник Ненад Милошевић (Земун, 1962) нови је добитник књижевне награде “Биљана Јовановић” за збирку поезије “Песме из лимба”, објављену прошле године у едицији “Џепни анаграм” Културног центра Новог Сада.
k
Фото: Ilustracija

Ово признање Српског књижевног друштва се додељује од 2005. за прозна, песничка и драмска дела, жанрове у којима се остварила књижевница Биљана Јовановић (1953-1996). Одлуку је већином гласова донео жири у саставу Снежана Божић, Катарина Пантовић, Александар Костадиновић, Ђорђе Писарев и Весна Тријић (председница), а у најужем избору је био и роман “Болдвин” Милице Вучковић (Лом, Београд).

Кроз „Песме из лимба“ Ненада Милошевића промиче пола века наше историје: преломни политички догађаји постају датуми у приватном животу песничког субјекта, мешајући се чак и у смрт његовог кућног љубимца, указује у образложењу жири и наводи да је искуство постојања стога раслојено: живимо ли заиста на таласу пролазности, окружени онима које волимо и поштујемо, или у свету без памћења и без будућности, у лимбу, где су непомирљиве идеолошке парадигме у ствари напоредне. Субверзивност ове поезије, по оцени жирија, произлази из њене спремности да се суочи са стварношћу без илузија али и без нетрпељивости; њена лепота је у превазилажењу свега што нас као људе раздваја.

Ненад Милошевић је за протекле готово три деценијеобјавио осам збирки песама, као и књигу микроесеја “Лутајућа планета”. Приредио је и Антологију новијег српског песништва “Из музеја шумова”. Појединачне песме превођене су му на неколико светских језика. Такође, заступљен је у неколико антологија српске поезије на страним језицима као и у неколико домаћих антологија. Пише књижевну критику, есеје о књижевности, култури и политичкој теорији. Уредник је у Редакцији документарног програма РТС.

Н. П.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести