Нобеловац Петер Хандке ПОЧАСНИ ПРЕДСЕДНИК фондације „Александар Тишма”

Велики светски писац и нобеловац Петер Хандке је на предлог Управног одбора Фондације „Александар Тишма” прихватио да буде почасни председник Фондације, чији је активни члан жирија за Међународну награду за књижевност био од оснивања 2016. године.
Peter Handke BLU
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

У разговору са Андрејом Тишмом је истакао да жели да дâ лични допринос новом објављивању и читању Александра Тишме у свету и помогне рад Фондације, јер сматра да је Тишма један од највећих европских писаца коме се често враћа. Пре скоро двадесет година Петер Хандке је написао следеће: „Кад год сам читао његове књиге које говоре само о жртвама и џелатима, мислио сам: Да, тако је – и желео сам да га следим у сопственом раду. Само су мој језик, моји снови, па и моје слике на делу већ са првим реченицама хтели другачије – је ли то утопијско у мени неискорењиво? Али Тишма и његове књиге за мене остају случај светлости или дела за стање не само данашњег него света уопште.”

Управни одбор је изабрао једног од најугледнијих аустријских писаца Карл-Маркуса Гауса за новог члана жирија. Карл-Маркус Гаус (Карл-Маркус Gauß, Салзбург, 1954), аустријски савремени писац, есејиста и уредник. Живи у Салцбургу. Од 1991. Гаус је главни уредник књижевног часописа Литератур und Kritik. Његове књиге преведене су на више страних језика и добиле су велики број награда, међу којима су: Награда „Шарл Вејон” (Prix Charles Veillon), Аустријска уметничка награда за књижевност (Österreichischer Kunstpreis für Literatur), Награда „Јохан Хајнрих Мерк” (Johann-Heinrich-Merck-Preis), Награда „Жан Амери” (Jean-Améry-Preis) и Лајпцишка књижевна награда за европско разумевање (Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung). Карл-Маркус Гаус примљен је 2006. године за члана Немачке академије за језик и поезију.

Жири за Награду „Александар Тишма” у саставу Илме Ракузе (Швајцарска), Матијаса Енара (Француска), Карл-Маркуса Гауса (Аустрија), Владиславе Гордић Петковић (Србија) и Ласла Мартона (Мађарска) ће 24. јуна 2024. године трећи пут изабрати новог лауреата. Претходни добитници овог угледног признања су Ласло Дарваши и Давид Албахари.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести