Промовисана Монографија "Француска и Србија: Векови пријатељства"

НОВИ САД: Председник Матице српске проф. др Драган Станић јуче је др Алексису Труду, професору Универзитета у Версају, историчару и геополитикологу, аутору двојезичне монографије „Француска и Србија: Векови пријатељства” уручио Плакету нашег најстаријег књижевног, културног и научног друштва.
matica srpska, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Велико признање Матице српске професор Труд је завредео „због интелектуалне храбрости, због поштења у сагледавању света у којем живимо и због одлучности да активно учествује у очувању хуманистичких вредности тог света”, као и чињенице да „брани прелепо, задивљујуће лице Европе, а чини да оно мрачно лице те исте Европе буде изложено оштрим прекорима и критикама”.

Нека ова плакета буде наша, српска залога овог великог посла у који сте кренули, поручио је Станић.

Говорећи о самој монографији, председник МС је истакао да је реч о прегледно написаној, добро изложеној и јасно промишљеној студији у којој је фокус стављен на догађаје који су кроз векове били најважнији за развијање пријатељских односа српског и француског народа. Јер, професор Трудо је у књизи „Француска и Србија” обрадио пет по њему кључних периода: средњи век, време од Наполеона И до Петра И Карађорђевића, Први светски рат, међуратно доба, те године од Де Гола до Митерана. Уз то, у монографији су као прилози дати описи српског наслеђа у Француској и француског у Србији, те указано на личности које повезују обе културе. 

Монографију је објавио Завод за проучавање културног развитка, а директор ове институције др Вук Вукићевић је, уз оцену да се ради о целовитом прегледу француско-српских односа, који доприноси да ти односи буду још бољи, подсетио да овај значајан издавачки подухват прати и јединствена изложба. Поред материјала презентованог у књизи, тај вернисаж обухвата и 22 документарна филма, који сваки на свој начин говори о културним везама две државе, односно српског и француског народа.


Вера у пријатељство

Уз захвалност на Плакети Матице српске, професор Алексис Труд је навео да је монографија „Француска и Србија: Векови пријатељства” тек почетак упознавања целог франкофонског простора са српском културом. Истовремено, и са идејама које чврсто повезују француски и српски народ: очување националног идентитета, патриотизам, те вера у традицију и праве вредности, попут вере у породицу и пријатељство.


По речима уредника издања др Владимира Коларића, живимо у циничном времену, где постоје само интереси. „Али интереси дођу и прођу, док је култура та која чува односе међу народима”, порука је др Коларића. „ У том светлу наратив о посебности француско-српских културних и историјских веза је наратив о заједничкој вери у вредности, како личне тако и колективне слободе и независности. А монографија ’Векови пријатељства’ даје још један прилог тој вери у могућност пријатељства и заједништва међу народима”.

М. С.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести