УЗБУДЉИВА, МИСТИЧНА ПРИЧА С ИСТОРИЈСКОМ ПОТКОМ На некадашњем војном гробљу на Кошутњаку представљен РОМАН “Капетан” (ФОТО)

Неке тајне су настале да се никада не открију. Тако су понуђене да их заправо није могуће ни купити ни продати. Време их својим канџама штити, прекрију их прво брегови, па снегови, па тегови. Да ли је ова наша једна од њих, да ли она само због нас постоји и можемо ли даље овако заражени кроз свет обичности и тривијалности?, цитатом аутора Срђана Роксандића завршена је промоција књиге на несвакидашњем месту, на којем је у првој половини прошлог века било највеће немачко војно гробље на овим просторима.
r
Фото: Jelena Branković

„Капетан” је драма са елементима мистике, која у историји налази важну потпору. То је роман о симболима, о замени идентитета, о петици и старој пирамиди на Кошутњаку, али и о борби против заборава и о буђењу најтврђих животних спавача.

У роману се трага за сопственим идентитетом, а та потрага непогрешиво води ка родитељима, у овој причи пре свега ка очинској фигури. Пут ка одговору ко је заправо наш тата није слепа улица, напротив, то је директан пролаз у наше срце. У односу потраге за очевима и потребе да будемо очеви, крије се кључ за улазак у овај роман. “Капетан” је фикција, производ моје маште, филмичан и са много дијалога и преокрета. Читаоце водим на разна несвакидашња места, а прича почива на реалистичним детаљима, домаћем миљеу и урбаним ликовима, поручује Срђан Роксандић, аутор књиге.

Радња романа “Капетан” смештена је превасходно на Кошутњаку, на месту некадашњег великог немачког војног гробља из Првог и Другог светског рата. Међу преосталим симболима из тог времена, сачувана је 107 година стара пирамида, којом прича почиње, а испред пирамиде се симболично и завршава.

Овде на Кошутњаку, поред старе пирамиде, било је немачко војно гробље где је сахрањено неколико хиљада људи у Првом и Другом светском рату. Међу њима и 36 храбрих српских војника, који су бранили Београд те давне 1915. године. Због несвакидашње борбе и херојства, споменик српским јунацима подигнут је на захтев немачког фелдмаршала Макензена, што представља редак гест у ратним околностима. “Капетан” је узбудљива, мистична прича са историјском потком, прилика да се читаоци упознају са недовољно познатим простором из историје Београда и Србије. Захваљујући књизи можемо да се подсетимо на важне догађаје из наше историје, који су између осталих обележили велике ратове прошлог века, објашњава др Ненад Лајбеншпергер, историчар из Републичког завода за заштиту споменика.

Фото: Jelena Branković

“Капетан” је спој историје и мистерије. Симбол броја пет је од почетка присутан у роману, а сви људи рођени петог у месецу, тзв. “одликаши”, имају посебне моћи и привилегије.

На моменте натприродни мотиви су више средство за улазак у радњу, роман свакако не спада у научну фантастику. Али та замена ликова главних јунака, могућност да се живот искуси у “туђим ципелама”, даје овој причи посебну боју и динамику. А петица је магија, петица је карта за посебно путовање, број на животном рулету који пада само одабранима. Али, то може да буде и терет и огромно оптерећење за онога ко се не придржава правила игре. За остало ћете морати да прочитате књигу..., наглашава Срђан Роксандић.

Фото: Jelena Branković

Књигу “Капетан” читаоци могу да набаве у књижарама широм Србије или да је поруче онлине, а наћи ће се и на предстојећем београдском Сајму књига који траје од 21. до 29. октобра. Дебитантски роман Срђана Роксандића објавила је издавачка кућа “Кључ”.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести