Фестивал Барокне музике у Новом Саду 15. септембра

НОВИ САД: Фестивал барокне музике биће одржан шести пут од 15. до 30. септембра на више локација у Новом Саду, у организацији Војвођанског удружења за рану музику.
svilara dnevnik
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Удружење је основано у октобру 2011. године у циљу промовисања и ширења интересовања за све форме музике настале пре 20. века и успешно реализује, осим фестивала, и разне концерте афирмисаних домаћих и страних извођача ране музике.

Главне фестивалске активности подразумевају одржавање четири концерта, а улаз је за све посетиоце бесплатан, уз придржавање свих мера против пандемије ковид 19.

Први наступ на репертоару уједно је и свечано отварање фестивала, 15.09. у Културној станици “Свилара” (Ђорђа Рајковића 6б) - концерт ансамбла „Musica Antiqua Neoplatensis“ под називом „Ризница немачке барокне музике“.

На програму су дела Хендла, Баха и Телемана, а у оркестру се налазе: Радослава Воргић (сопран), Меила Томe (блокфлаута), Дарко Карајић (архилаута) и Золта Борбељ (чембало).

Други концерт је планиран 20.09. код Културна станице „Еђшег“ (Антона Чехова 4) - Барокни оркестар фестивала и вокалних солиста Нове београдске опере - А. Цалдара:  Oratorio „Madadaleba ai piedi diCristo“ (350 година од рођења композитора).

Извођачи су из Београдске барокне академије и New Trinity Baoque: Драгана Поповић, Предраг Ђоковић, Ана Торбица, Радослава Воргић, Љубомир Поповић и Предраг Госта.

Следећи концерт, 26. септембра је у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, “Жене композитори за фортепиано у XVIII веку”, на коме свира Бојана Димковић - фортепиано.

Последње вече заказано је 30.09. у Синагоги (Јеврејска 11), када ће бити изведен концерт “Музика XVIII за два или више инструмента (Да Гамба и да Бражо)”.

Извођачи из „New Trinity Baroque“ су: Срђан Станић, Ана Торбица, Давид Брутти и Предраг Госта.

Период реализације Фестивала Барокне музике налази се у време одржавања „Калеидоскопа културе“, једне од осам тематских целина у којима ће се Нови Сад представити 2021. године као Европска престоница културе.

Калеидоскоп културе је програмски пројекат - фестивал, који је почео 4. септембра и траје до 9. октобра, при чему се промовише заједништво у оквиру уметника, установа културе и невладиних организација.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести