Ирена Благојевић, џез музичарка: Једва чекам наступе с новим песмама

БЕОГРАД: Џез музичарка Ирена Благојевић се припрема за свој самосталан концерт који ће одржати 20. маја у Великој сали Дома омладине Београда, а за Танјуг истиче да је веома срећна што ће коначно нове песме представити уживо пред публиком.
i
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Истакнута кантауторка ће концертно промовисати свој трећи студијски албум „Перо“ који је изашао пре годину дана испред дискографске куће и концертне агенције “Лонг плеј”.

Заиста је ово био веома дуг период за мене што се тиче одсуства са сцене. Имала сам јако пуно стрпљења, жеље и времена да се припремим за концерт. Моја публика је и навикла, јер ја то дуго радим, правим велике концертне промоције, напоменула је музичарка, а затим додала да јој значи да креира наступ да звучи онако као што су и песме на албуму.

Узбуђена сам, много се радујем концерту, и од људи који се баве мање комерцијалном музиком, стварно нисам у прилици да правим често тако велике концерте, каже Благојевић, уметница и педагог.

Како је најавила, овог пута ће то бити прави спектакл у погледу великог броја људи са којима ће наступати, све су то колеге са којима је стварала нови албум “Перо”.

Пре свега је ту њен син Реља Першић, који ускоро издаје свој први албум, у питању је поп рок панк музика, а заједно су снимили управо насловну песму “Перо”.

Гостоваће јој Иван Алексијевић на клавиру, као и њена дугогодишња ученица Милица Јанковић, која води ТВ емисију на каналу Нова С - “Глас, дирка, бас”.

Листа гостију укључује и друге музичаре: на гитари продуцент албума Душан Дуда Безуха, гитариста Драгољуб Црнчевић Црнке, лидер блуз групе “Поинт Бланк”, рок бубњар Горан Љубоја Трут, познат из бендова “И-плеј” и “Бабе” или рок гитариста Бранислав-Бане Глуваков Тубаћин, бивши члан групе “Ван Гог”.

Музичари изгледа успевају да помире толико стилова и жанрова у једној креативној личности.

Управо се ради о тој врсти креативности за коју ја сматрам да никад не може да се испољава само у једном правцу. Када се бавите музиком и слушате читав живот мало различите врсте музике, мада су ови наведени жанрови веома сродни, онда је велико задовољство и једноставно играти се са различитим стиловима. Али свакако то се код мене увек своди на поп, соул, џез, мало блуза, као на трећем албуму, подвукла је Ирена Благојевић и приметила да “свако ко се ауторски бави музиком као кантаутор, изражава себе, своја осећања, а то је много важније него сам стил”.

Када се погледају барем наслови њених претходних албума, негде доминирају негативна, другде позитивна осећања, меланхолија и срећа. Тако је тужан призвук првог албума “Јутро без љубави” (2010) а онда је нешто сасвим супротно када се чује поетичан назив другог материјала - “Блистави град” (2016). Тешко је одмах одредити каквог је “расположења” трећи албум “Перо”, будући да је једна од песама опет сетног назива - “Болујем ја”.

Пре свега нови албум “Перо” сам посветила свом сину Рељи. И управо песму “Перо” ми смо одсвирали заједно, а Реља је такође свирао и гитару на неколико мојих песама са албума. Песма “Болујем ја” се више везује за тај цео концепт мојих обрада и идеја на ту тему, да се ти традиционали врло лако и глатко могу ставити у соул и џез жанр, објаснила је Ирена и подсетила да се балада “Болујем ја” доста пуштала на радио станицама, такође и “Јутрос ми је ружа процветала” као најслушанија са овог албума, а ту је и “Имам једну жељу”, на којој је споменути бубњар Горан Љубоја Трут свирао, прави фанк стил.

Тако да албум “Перо” има доста шарених емоција, нисам се задржавала само на једном осећању као са претходним албумима, већ овде то варира од песме до песме, рекла је свестрана музичка уметница, композитор, певачица, аранжерка, свира и флауту, пише текстове, комплетна ауторка личност.

Од Ирениних ауторских песама, „Перо“ доноси једину песму на енглеском „Lonely Days“, етно фанк комбинацију „Мило моје“, онда следи „Љубав“, интимни соул „Путниче“, лагана поп песма „Памти ме“ и насловна „Перо“.

Дом омладине Београда је скоро као њена друга кућа, јер је ту имала свој први концерт у каријери која траје више од 20 година, када се упустила у соло воде, након сарадње са разним групама и музичарима.

Мало је данас музичарки у Београду и Србији који спајају џез, поп, соул. Осим Ирене Благојевић, од познатијих ту су Лена Ковачевић и Бојана Стаменов, тако да би саговорница Танјуга волела да је више женског писма у овој мешавини сродних жанрова код нас.

Било би ми јако драго, јер верујем да већина мојих колегиница управо долази на ту идеју да пева различите стилове, мада се доста пева џез. Међутим, на жалост, због реалности која је често веома сурова, људи врло лако одустају од тога. То је опет и питање карактера. Ја често кажем да се карактер више бави музиком, него таленат, каже она.

Још нема испланирану турнеју, али је сигурно да ће након Београда певати поново у свом родном Ваљеву и у разним клубовима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести