Стефан Миленковић: Трудим се да стално напредујем

БЕОГРАД: Стефан Миленковић, виолиниста са светском репутацијом, свирао је вечерас Брамсове сонате уз пратњу Рохана де Силве, пијанисте из Шри Ланке на сцени Коларца. 
stefan milenkovic, tanjug zzestic
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Био је то први солистички концерт нашег цењеног виолинисте у Коларцу после 2001. године. 

Појава препродавца карата испред Коларца сат времена пре почетка концерта био је јасан знак влада велико интересовање за Милнековићев наступ. 

Виртуозним музицирањем славни виолиниста је оправдао посебан статус код београдске публике и овацијама је испраћен са сцене.

Миленковић је Танјугу казао да се бави уметношћу дуго и да свим срцем верује у оно што ради. 

"Трудим се да стално напредујем не само као музичар већ и као људско биће у целини. Не верујем у било какве вештачке начине за одржавање каријере, већ у квалитет који могу у континуитету да понудим на сцени. Људи то, на моју радост, умеју да цене", казао је Миленковић. 

Врсни уметник напомиње да је на вечерашњем концерту најзанимљивији моменат за публику био Брамс. 

"Три Брамсове сонате су многима најзначајнија дела у виолинском репретоару и желео сам управо величанственост тих композиција да представим београдској публици. Ово нам је шести концерт за редом са тим репертоаром. Имали смо четири у Италији и један у Новом Саду пре Београда. Након тога свирамо још један у Ђенови. На све те концерте долазе људи који су заљубљени у Брамсову музику...То је генијална музика и верујем да сви који чују Брамса у живом извођењу иду кући обогаћени за изузетно искуство", казао је Миленковић. 

Према његовим речима, класична музика је безвремена вредност која ће остати заувек. 

"Нека стара мајсторска виолина практично нема цену...Она остаје заувек дело мајстора без обзира што данас можете да купите елетричну виолину...Иста је ствар и са класичном музиком. Увек ће бити људи који ће желети да слушају класичну музику у живом извођењу. У ствари сигуран сам да класична музика свима прија у неком моменту...", казао је Миленковић. 

За њега интезивна технолошка револуција не представља велики изазов за класичну музику.

"Технологија данас празни људе. Ми заправо данас велики део времена трошимо на пуњење енергијом свих тих силних апарата. Са друге стране никада могућности за представљање оног што радите нису биле веће. Хиљаде људи могу да виде неког младог виртоуза како свира свој иструмент на екрану мобилног телефона. Млади музичари су свесни тога и најбољи начин промовишу свој таленат и рад", казао је Миленковић. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести