У царском граду Призрену Медимус у част краљу Милутину

Атријум цркве Светог Спаса у Призрену биће сутра и у недељу, место на ком ће се шести пут одржати Међународни фестивал средњовековне музике “Медимус”.
србија
Фото: Приватна архива/Ансамбл "VisAntiqua"

Овогодишњи фестивал посвећен је 700-годишњици манастира Грачаница и спомену на њеног ктитора краља Милутина. 

Првог дана наступиће два београдска анасмбла. Од 19 часова публика ће на бини имати прилике да види ансамбл „АГИА”, а сат касније „VisAntiqua”. У недељу у 19 сати представиће се интернационални ансамбл „Медимус”. У програму ће учествовати и драмска уметница Марија Бергам.

Фестивал „Медимус” резултат је настојања Друштва пријатеља манастира Светих архангела код Призрена да представи српскои европско средњовековно музичко наслеђе у граду у коме се неговала музичка култура и где су настале неке од наших најлепших композиција. Према старим српским списима, први познати српски средњовековни музичар био је Драган Призренац, који је од 1335. године боравио у Дубровнику и свирао на тргу. На дан крунисања цара Душана, 16. априла 1346. године у Скопљу, свирао је царско коло а пратили су га лаутари.

У програму ће учествовати и драмска уметница Марија Бергам

Спој музике, уметности и религије је оно што му даје магичну моћ и истински квалитет. Намера организатора јесте да промовише европски и светски карактер средњовековне српске православне културе која је сачувана на овим просторима и презентује град Призрен као град у коме кроз уметност и културу припадници различитих народа могу да деле универзалне вредности. На првом фестивалу одржаном у акустичном амбијенту атријума средњовековне цркве Светог Спаса у Призрену, у Поткаљаји 2016. године наступили су ансамбли „Ренесанс” из Београда,  „Минстрел” из Дубровника, те Слободан Тркуља из Новог Сада. Следеће године наступали су Един Карамазов из БиХ, ансамбл „Левант” из Београда, словеначко-хрватски састав – ансамбл „Цансо”, Драган Млађеновић из Београда и ансамбл „Боурдон” из Мађарске.

Вера Злоковић и ансамбл „Musica Antiqua“, Краљевски ред витезова: витешке игре, Дивна Љубојевић и „Мелоди”, ансамбли „Боурдон”, „Cassiopea” из Немачке и ансамбл „Capella Carniola” из Словеније били су учесници фестивала 2018. На фестивалу 2019. године представили су се ансамбл „Симонида Хипербореа” из Београда, Грчки византијски хор, „Musica Profana” из Мађарске, ансамбл „Ренесанс” и интернационални ансамбл „Медимус”, док су лане у порти манастира Светих архангела код Призрена наступили браћа Теофиловић, ансамбл „Медимус” и хор Призренске богословије.

        З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести