Енигма 13. марта у Новом Саду у оквиру програма "Сеобе душа"

НОВИ САД: Оригинал Enigma Voices, Antropoceno - музички пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, Биља Крстић и Бистрик оркестар, јапанска уметница Каори Ито, потом Богдан Ранковић и новосадски музички састав "Етнофорија", као и регионални савремени писци Дамир Каракаш, Дарко Цвијетић и Кристиан Новак стижу у Нови Сад, Европску престоницу културе, у оквиру актуелног програма "Сеобе душа", на Новосадском сајму, најавили су организатори.
s
Фото: novisad2022.rs

Програм "Сеобе душа", који кроз књижевност, извођачку и визуелну уметност и театар преиспитује позитивни утицај миграција, као део програмског лука "Сеобе", у оквиру Европске престонице културе, почео је 3. марта и до сада је представио публици писце Румену Бужаровску, Миљенка Јерговића, Дејана Тиага Станковића, паралелно са традиционалним Сајмом књига, али и јапанског кантаутора Miyavia, састав Barselona Gipsy balKan Orchestra, изложбу "Сеобе душа - Нови Сад кроз књигу", чији је носилац Градска библиотека у Новом Саду и која траје све до 13. марта и друге садржаје.

Сутра, 8. марта, у оквиру програма "Сеобе душа" представиће се чувена јапанска плесачица и кореографкиња, Каори Ито, добитница Ордена уметности и књижевности (Ordre des Arts et des Lettres), који додељује француско Министарство културе.

Каори Ито стиже уз подршку ЕУ Јапан Феста и Japan Committee и наступа са Богданом Ранковићем и новосадским саставом "Етнофорија" од 20 сати, у Хали 1 Новосадског сајма.

Уз купљену улазницу за наступ јапанске плесне уметнице Каори Ито са Богданом Ранковићем и "Етнофоријом" обезбеђена је још једна улазница гратис.

Миграције из угла савремених аутора - стижу Каракаш, Новак и Цвијетић

Већ вечерас, на програму "Сеобе душа" представиће се савремени регионални писац Дамир Каракаш од 18 часова у Мастер хали Новосадског сајма, један од добитника угледне италијанске књижевне награде "Премио ИТАС дел Либро ди монтагна" за роман "Сјећање шуме", а након тога публика ће имати прилику да погледа представу "Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније" удружења "Шмиранти" и уметничког тима из италијанске партнерске организације "Policardia Teatro", на челу са редитељем Андреом Моретијем, од 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма.

Поред Каракаша, "Сеобе душа" обележиће и долазак добитника бројних књижевних награда, Кристиана Новака и Дарка Цвијетића, чији је роман прошле године био у финалу избора за НИН-ову награду.

Они ће се публици представити 9. марта, Новак од 18 сати, а Цвијетић од 19 часова, такође у Мастер хали Новосадског сајма.

На истом месту, сценско читање књиге Михаела Мартенса "У пожару светова: Иво Андрић - један европски живот", које потписује Мухарем Баздуљ, публика ће слушати 8. марта од 16 часова.

Биља Крстић и Бистрик оркестар наступају у оквиру "Сеоба душа" 10. марта, док ће Antropoceno - пројекат двојице чланова чувеног састава Gotan Project, Кристофа Милера и Едуарда Макарофа, пионира у уметности спајања традиционалног танга и модерног попа уз електронску музику, бити представљен 12. марта, а увод у њихов наступ биће и перформанс румунске плесне школе "Танго Тимисоара".

Добитници више од 100 платинастих награда широм света, Original Enigma Voices, први пут стижу у Нови Сад, где ће у оквиру "Сеоба душа" наступити 13. марта, и то уз градски оркестар Camerata Novi Sad. Сви концерти почињу у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма.

Марокански бенд Chalaban из Мађарске, који долази уз подршку Амбасаде Краљевине Мароко у Србији, наступиће 9. марта у 20 сати, а у оквиру Карневала обредних поворки, 10. марта од 11 сати, биће организован дечији маскенбал, а затим и концерт гостујућих трупа из земље и иностранства, 11. марта од 18 сати.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести