Богат музички и културни програм у оквиру "Сеобе душа" у Новом Саду

НОВИ САД: Мултимедијални павиљон књижевности "Сеобе душа", јединствен у овом делу Европе, почиње у четвртак 3. марта на Новосадском сајму и у десет дана ће кроз књижевност, извођачку и визуелну уметност приказати различите утицаје миграција на културу, саопштили су организатори.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Програм "Сеобе душа" 3. марта отвара јапански гитариста, кантаутор и продуцент препознатљив по специфичном стилу свирања, амбасадор добре воље УНХЦР-а, Мијави, који у Нови Сад стиже уз подршку ЕУ Јапан Феста и Јапан Comitee, док ће три дана касније, 6. марта, наступити Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, састав чија изведба чувене ромске песме "Ђелем, ђелем" броји више од 10 милиона прегледа на Јутјуб платформи.

Богдан Ранковић и новосадски музички састав "Етнофорија", уз пратњу чувене јапанске плесачице и кореографкиње, Каори Ито, која такође стиже уз подршку ЕУ Јапан Феста и Јапан Comitee, наступиће 8. марта, док ће 10. марта публика слушати Биљу Крстић и Бистрик оркестар.

Антропоцено - пројекат двојице чланова чувеног састава Готан Пројект, Кристофа Милера и Едуарда Макарофа, пионира у уметности спајања традиционалног танга и модерног попа уз електронску музику, биће представљен 12. марта, а увод у њихов наступ биће перформанс румунске плесне школе "Танго Тимисоара".

Музички пројекат Антропоцено повезује музику и науку, са акцентом на климатске промене.

Добитници више од 100 платинастих награда широм света, Original Enigma Voices, први пут стижу у Нови Сад, где ће у оквиру "Сеоба душа" наступити 13. марта, и то уз градски оркестар Camerata Нови Сад. Сви ви концерти почињу у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма, осим концерта Биље Крстић, која ће наступити у Хали 2.

Представа "Б(ј)егунци" у режији Душана Мамуле биће изведена 5. марта у 20 сати, у Хали 1 Новосадског сајма, док ће представу "Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније" удружења "Шмиранти" и уметничког тима из италијанске партнерске организације "Полицардиа Театро", на челу са редитељем Андреом Моретијем, публика гледати 7. марта у 20 сати у Хали 1 Новосадског сајма.

Овим поводом, у Нови Сад стижу и најактуелнији савремени регионални писци, као што су Румена Бужаровска, која ће отворити књижевне разговоре 3. марта од 18 сати и Милица Вучковић, која ће са новосадском публиком разговарати 5. марта.

Дејан Тиаго Станковић на књижевни павиљон долази 4. марта, док ће се Миљенко Јерговић публици представити 6. марта, Дамир Каракаш 7. марта, а Кристиана Новака и Дарка Цвијетића љубитељи писане речи слушаће 9. марта.

Сви разговори заказани су за 18 сати у Мастер хали Новосадског сајма, с тим да ће Цвијетић и Станковић почети у 19 сати.

Централни догађај програмске целине "Сеобе душа" представља истоимена изложба са поднасловом "Сеобе душа - Нови Сад кроз књигу", чији је носилац Градска библиотека, од 3. до 13. марта, која ће бити постављена у Аули Новосадског сајма, а повезана је са традиционалним Сајмом књига у Новом Саду.

Тим поводом, биће организована и три стручна вођења, 4, 8. и 12. марта, у периоду од 14 до 15 часова.

У оквиру Карневала обредних поворки, публика ће слушати предавање на тему "Маске и људи иза маске", 3. марта од 16 сати, а гост ће бити антрополошкиња и етнолошкиња проф. др Весна Марјановић.

Дечији маскенбал ће бити организован 10. марта од 11 сати, а затим и концерт гостујућих трупа из земље и иностранства, 11. марта од 18 сати, за који заинтересовани могу купити карте на Gigstix продајним местима или онлајн, путем сајта gigstix.com , као и на Новосадском сајму на дан концерта.

Промоција есеја "У обећаној земљи" новосадског писца Ласла Вегела биће уприличена 4. марта од 18 сати у Мастер хали, док ће публика имати прилику да се упозна са пројектом "Ромским путевима" удружења "Карловачке зоре", који обухвата дигитални каталог народних ношњи војвођанских Рома, ревију ношњи и приказ народних игара и песама овог народа, 6. марта од 19 сати, такође у Мастер хали.

Сценско читање књиге Михаела Мартенса "У пожару светова: Иво Андрић - један европски живот", које изводи Мухарем Баздуљ, публика ће слушати 8. марта од 16 часова у Мастер хали Новосадског сајма. Марокански бенд Chalaban, наступиће 9. марта у 20 часова у Хали 1 Новосадској сајма.

Партнер програма "Сеобе душа" је Новосадски сајам, а подршку су пружили и компаније Глобос осигурање и Дијамант ДОО.

 

Програмски лук "Сеобе" један је од осам програмских лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести