Гојковић посетила дворац Нојхаузен у Српској Црњи

СРПСКА ЦРЊА: Министарка културе и информисања Маја Гојковић данас је посетила чувени дворац Нојхаузен у општини Српска Црња и том приликом истакла да је пројекат "Дворци Србије" покренула како би Србија заштитила културно наслеђе и искористила његов потенцијал да се употпуни културни садржај и туристичка понуда наше земље.
gojkovic1
Фото: Министарство културе
Потпредседница Владе - Гојковић је напоменула да, по попису који је урађен у Србији, постоји 118 објеката који спадају у категорију двораца, вила и летњиковаца.
Гојковић је обишла дворац Нојхаузен са председником општине Српска Црња Владимиром Бракусом, и у посети је открила да су за овај пројекат заинтересовани француски партнери, након њеног разговора у јуну са министарком културе Француске Розелин Башло Наркен.
Препорука француских стручњака, са којима су обављене консултације, јесте да се број објеката смањи на 25 који су најспремнији за рестаурацију, реконструкцију и за налажење праве намене која би комплетирала културну и туристичку понуду Србије.
Фото: Министарство културе
Такође, потребно је и да се види који би модел био најбољи и најефикаснији, како је објаснила министарка културе.
"Постоје предлози за јавно-приватно партнерство које се показало као добар модел у најближем европском окружењу, али видећемо", рекла је Гојковић и оценила да је управо дворац Нојхаузен један од најпрестижнијих, најбољих и најочуванијих објеката.
Министарка Гојковић је подсетила да је прошле недеље одржала састанак са председницима градова и општина које имају на територији дворце, и да се сада чекају француски стручњаци који би требало да дођу у септембру.
Они ће погледати те објекте, након чега је неопходно да се крене у прву студију изводљивости, и да се добије препорука шта урадити са оваквим благом.
Гојковић је додала да ће пројекат бити спроведен уз учестовање Републичког и Покрајинског завода за заштиту споменика културе.
Министарка културе је овом приликом обишла и кућу Ђуре Јакшића.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести