Изложба Адвокат у Поклон збирци Рајка Мамузића

НОВИ САД: Подсекретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Станислав Радуловић, заменица и помоћница покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Душица Ракић и Нела Милишић, синоћ су у Галерији ликовне уметности Поклон збирке Рајка Мамузића у Новом Саду, присуствовали отварању изложбе „Адвокат“.
izlozba advokat
Фото: vojvodina.gov.rs

Реч је о шездесетогодишњем раду старе школе новосадских адвоката у другој половини 20. века, представљених кроз професионалну причу чувених адвокатских имена, као што су Мита Гојковић, Стеван Рончевић и Томислав Милић.

За истраживање породичне професије важна је традиција, а ауторка изложбе и директорка Историјског музеја Србије, Душица Бојић, каже да се у том смислу породица Гојковић посебно истиче.

Ми у овом случају имамо 60 година и обележавамо 60 година постојања једне канцеларије. С оца и мајке, преко деце, Драгана и Маје до Драгановог сина Срђана, каже Душица Бојић и додаје да је ово прича о генеологији једне племените професије уоквирене у причама новосадских адвоката.

Ова изложба, како каже председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, поставља питање како је некада изгледала адвокатура и колико је данас бављење том професијом другачије.

Ово је прича о адвокатури без мобилних телефона, компјутера, већ разговора и личних контаката са странкама као појединачним адвокатским случајевима и животним судбинама, каже она.

Председник Адвокатске коморе Војводине Владимир Бељански каже да адвокати попут Гојковића, Рончевића и Милића треба да буду узор млађим колегама и новим генерацијама адвоката.

Фото: vojvodina.gov.rs

Истовремено смо свесни да смо за могућност да се данас бавимо овом самосталном и угледном професијом захвални пре свега онима, који су нас у прошлости представљали на најбољи могући начин, истиче Бељански.

Студенти права, адвокати и сви они које занима историја те професије, у изложби ће моћи да уживају до првог децембра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести